Külföld

Lett kormányfő: Európa külső határait meg kell erősíteni

Nem a belső határellenőrzést kell visszaállítani, hanem Európa külső határait kell megerősíteni az illegális migrációs beáramlás megállítása érdekében - jelentette ki Krisjanis Karins lett kormányfő Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlament plenáris ülésén Európa jövőjéről folytatott vitasorozat keretében elmondott beszédében a lett miniszterelnök kijelentette, növekszik az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ugyanis a stabil gazdaság, a demokrácia, a szabadságjogok érvényesülése a bevándorlás kiváló célpontjává teszik Európát.

Kiemelte, Európának és a tagországok mindegyikének saját hagyománya és identitása van. Azoknak, akik idejönnek, el kell fogadniuk az európai szabályokat, hiszen így működik a világ - mondta. Az érkező, de hazamenni nem akaró bevándorlók egyetlen lehetősége az integráció. Az, ha a befogadó közösség munkát ad nekik, oktatásban részesíti őket, és bevezeti őket saját kultúrájába.

Beszélt arról, hogy egyes politikusokat populistának neveznek azért, mert egyszerű választ adnak összetett kérdésekre.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: ne harcoljunk a populisták ellen, az ugyanis - véleménye szerint - katasztrófához vezet. Ezzel szemben azt kell megérteni, hogy az emberek miért hallgatnak rájuk és miért boldogtalanok - hangoztatta.

A politikai válságok miatt az emberek hitüket vesztették, ezért segíteni kell abban, hogy reményeiket visszaszerezzék. Ehhez egyebek mellett a biztos munkahelyek, az életszínvonal megtartása és a biztonság szavatolása járul hozzá, aminek része a migráció okozta aggodalmak megszüntetése is. Ezen feladatok megoldása ez Európai Unió egységének megtartása révén lehetséges - hangsúlyozta.

Európa biztonságával kapcsolatban Karins kifejtette, Oroszország minden eszközt megragad annak érdekében, hogy gyengítse az európai egységet. Álhíreket terjeszt a közösségi médián keresztül a migrációról, a Brexitről és arról, hogy Soros György egy veszélyes, borzalmas szörnyeteg. Véleménye szerint a cenzúra bevezetésének és az internetszabadság korlátozásának elkerülése mellett el kell gondolkodni azon, hogyan lehet a platformok felelősségét növelni a félrevezető információk törlése érdekében.

A védelem kérdése ugyanis az információ biztonságának kérdése is. A szabadság, a demokrácia és a jogállamiság az, ami otthon van Európában - zárta szavait a lett miniszterelnök.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az uniós szintű menekültügyi és migrációs szabályozást még mindig nem sikerült elfogadni egy közös európai megoldás érdekében. Arra kérte az uniós intézményeket és a tagállamokat, támogassák az unió külső határainak jobb védelme érdekében tett bizottsági javaslatokat.

Kijelentette, tévednek azok, akik azt gondolják, hogy a nemzetek kora lejárt. Nem kell Európai Egyesült Államokról beszélni, az ugyanis azt a benyomást keltheti, hogy Európa egyetlen állammá válik.

„Ez soha nem lesz így. Nem másoljuk az amerikai modellt” - fogalmazott.

Nincs ellentmondás a felelős hazafiság és az európai gondolat, az európai értékek szolgálata között - mondta.

„Európát szeretni kell, aki nem szereti, az képtelen a szeretetre. Én szeretem Európát, éljen sokáig Európa” - zárta a szavait a bizottság elnöke a májusban esedékes európai parlamenti választások előtti utolsó plenáris EP-ülésszakon.

Kapcsolódó írásaink

Menedzselné a migrációt az ENSZ-paktum

ĀAz unióban egyesek úgy gondolják, hogy az EU akkor lesz erős, ha lengyengített tagállamokalkotják, de hazánk zsákutcának tartja ezt a megközelítést – mondta Szijjártó Péter