Külföld

Egy mondatot ismételget Merkel csalási botrányba keveredett jobbkeze

Már magyarázkodásra sem futja az Angela Merkel kancellár jobbkezének tartott, csalási botrányba keveredett Elmar Broktól: a tekintélyesnek tartott CDU-s politikusról korábban kiderült, hogy meglopta választóit. Pénzt szedett be az Európai Parlamentbe látogató híveitől, hogy fedezze a költségeket, miközben ezeket az összegeket a parlamenttől is visszaigényelte. Két év alatt legalább 18 000 ezer eurót, azaz majdnem hatmillió forintot kasszírozott a tisztességtelen üzleten. Ezzel szemben a mai napon őt kérdező újságíróknak csak egyetlen mondatot tudott ismételgetni papagájként: „Higgyék el, nem kerestem a dolgon!”

Egy mondatot ismételget Merkel csalási botrányba keveredett jobbkeze
Elmar Brok választói átverésével jutott több millió forintnyi pénzhez
Fotó: AFP/DPA/Kay Nietfeld

A Merkel kancellár egyik legfontosabb szövetségeseként jellemzett politikus, - aki kulcsszerepet játszott a legutóbbi nagykoalíciós tárgyalásokon is - a német kereszténydemokraták ikonikus veteránjának számít. Befolyását jól mutatja, hogy 13 éven keresztül ő vezette az Európai Parlament külügyi szakbizottságát, amely az egyik legfontosabbnak számít.

A politikus a rendelkezésre álló dokumentumok szerint egy pitiáner trükkel ezerszámra csapta be választóit. „Nullszaldós" állításával ellentétben, - a dokumentumok alapján bizonyíthatóan - sok milliót keresett. A német kereszténydemokrata párt híveinke pénzért adta az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi épületébe szóló ingyenes belépőket. Az adóhatóság megkerülésével valóságos illegális utazási irodát működtetett, buszokat és szállást is szervezett, méghozzá jókora felárral - írja a V4NA hírügynökség nyomán az Origo.

 Elmar Brok az őt faggató újságírók kérdéseire folyamatosan csak azt hajtogatta, hogy bár pénzért adta az ingyenes belépőket és a hozzájáró utazási és szállás szolgáltatásokat, ő végül is csak szívességet tett. A számok azonban mást mutatnak.

A politikus a nyilvánosságra került „utazási ajánlatok” alapján legkevesebb 6-7 millió forintnyi összeget keresett, de sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa. Elmar Brok, aki – a DC Leaks tényfeltáró portál listája szerint Soros György megbízható szövetségeseinek listáján is szerepel, már 39 éve tagja az Európai Parlamentnek. Ma még nem derült ki pontosan, hogy hány éve is árulja pénzért, ami ingyen járna a becsapott parlamenti látogatóknak.

Brok a képviselői mandátum mellett, ami úgy 4-5 millió forintnyi jövedelmet jelent havonta, évekig a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmann-nak dolgozott lobbistaként és tanácsadóként. Innen hosszú éveken át, havi 2-3 milliót kasszírozott. A Bertelsmann az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, ahová a magyar RTL Klub is tartozik.

A V4NA strasbourgi stábja miután megkérdezte a politikust, több más stábnak adott interjút is végighallgatott. A politikus fáradt arccal, megtörtnek tűnve, mintha csak betanult szöveget ismételgetne, azt hajtogatta: Higgyék el, nem kerestem a dolgon!

Brok végül gyors megbeszélést tartott sajtótitkárával, aki jól hallhatóan azt tanácsolta neki, hogy egyelőre többet ne nyilatkozzon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom