Külföld

Csak a szirénák törték meg a csendet

Szemtanúk beszámolói szerint a megdöbbent tömeg a Szajna partjáról és a hidakról figyelte a lángoló katedrálist. Lapunknak sikerült elérni egy fiatal magyar nőt, és egy francia egyetemista fiút, mindketten szemtanúi voltak Párizsban a megrázó tűzesetnek.

Csak a szirénák törték meg a csendet
Hétfő este ütött ki a tűz a párizsi Notre-Dame székesegyházban, amelynek következtében összeomlott az épület huszártornya és beomlott a katedrális tetőszerkezete
Fotó: AFP/Hubert Hitier

„Azért is volt ránk nagy hatással, mert éppen egy nappal előtte virágvasárnapi misén voltunk a Notre-Dame-ban, amely épp abban az időpontban kezdődött, mint amikor kigyulladt másnap a katedrális” – mondta lapunknak a Párizsban turistáskodó Cser Anikó Panni, hozzátéve, vasárnap még abban gyönyörködtek, milyen gyönyörű a Notre-Dame, ami tele volt emberekkel.

„Hétfőn a Louvre-nál voltunk, és amikor kijöttünk a metróból, a barátom figyelmes lett egy hirtelen meginduló füstfelhőre, ami nagyon furcsa sárgás színekben játszott és pillanatok alatt beterítette a fél várost. Nem lehetett tudni, mi történik, mi történt, de látszódott, hogy valami nagyon nagy baj van” – folytatta. Miután a helyiek nagyon jól tudják, hogy a Notre-Dame mely szögekből látható jól, éppen ezért hirtelen rengetegen lettek az utcán, több tízezres tömeg gyűlt össze pár pillanat alatt, főként a hidakon. Kinyitották az éttermek, kocsmák ajtajait, a nagy képernyőkön mindenütt a híradó ment. „Mi is nagyon közel voltunk, nagyon megrázó látvány volt, nem lehetett könnyek nélkül kibírni” – hangsúlyozta.

A helyiek térden állva imádkoztak és egyházi dalokat énekeltek, mindenki fohászkodott, hogy minél előbb sikerüljön eloltani a tüzet, ne legyen még nagyobb a tragédia. A közösségi oldalakra feltöltött videók szerint elhangzott például az Ave Maria is.

„Nagyon-nagy csönd volt, mindenkit sokkoltak az események, csak a szirénákat lehetett hallani, mikor a tűzoltó és rendőrautók közlekedtek.” Cser Anikó Panni kiemelte, bár közel álltak a katedrálishoz, érdekes, hogy csak kis füstszagot éreztek. Mindenki sírva nézte, ahogy a lángok szétszedik az épületet, legalábbis a tetőszerkezetet.

„Amint értesültem a tűzvészről a párizsi városháza elé (Hôtel de Ville) mentem, mert a Notre-Dame körüli részt teljesen lezárták a rendőrök” – ezt már Hugo Malfait huszonéves párizsi egyetemista mesélte. A helyiek és turisták tömege a Szajna partján gyűlt össze, onnan nézték ahogy a lángok felemésztik a katedrális faszerkezetét. Ő is csendről számolt be, amit néha a tömeg tapsa tört meg, amikor a tűzoltók elhaladtak mellettük. „Végül érezhető volt a megkönnyebbülés, amikor láttuk, hogy a tűzoltóknak sikerült megmenteniük a kulturális örökségünk e gyöngyszemének jelentős részét” – mondta a fiatal férfi. Hozzátette, a Notre-Dame Franciaország szívében van már több mint nyolcszáz éve, túlélt két világháborút, így lehetetlen, hogy eltűnjön.

Kapcsolódó írásaink