Külföld

Bármikor kirobbanhatnak újabb véres konfliktusok

A kontinens legtöbb országa politikailag instabil

Az unió eszköztelen és kiszolgáltatott a líbiai konfliktus megoldásának kérdésében – nyilatkozta lapunknak Horváth József biztonságpolitikai szakértő az észak-afrikai ország helyzete kapcsán

Bármikor kirobbanhatnak újabb véres konfliktusok
Líbiában kell olyan biztonsági zónákat kialakítani, ahol a menekültek biztonságban megvárhatják a konfliktus lezáródását
Fotó: MH

– Az elmúlt hetekben főleg a líbiai, szudáni és algériai konfliktusokról hallani, Afrika más országaiban milyen a politikai helyzet?

– A legtöbb afrikai ország politikailag instabil, vallási, etnikai szempontokból megosztott. Éppen ezért bármikor kirobbanhatnak olyan vallási, etnikai, gazdasági motivációjú konfliktusok, amelyek utána válságkezelési feladatként jelentkeznek a világ számára.

– Líbiában Halífa Haftar tábornok offenzívát indított az egységkormány által uralt Tripoli ellen. Fájez esz-Szarrádzs kormányfő ezek után azt nyilatkozta, hogy nyolcszázezer migráns indulhat Európa felé, ha nem oldódik meg a konfliktus. Valós veszélyről beszélünk?

– Az egységkormány valójában Líbiának csak a kisebb részét uralja. Ezzel szemben Haftár tábornok az ország kétharmadát tartja irányítása alatt, az elmúlt hónapokban katonai úton az olajmezőket is megszerezte, most pedig már ott áll Tripoli kapujában. Az egységkormány ezért a nemzetközi közvéleményt úgymond zsarolva igyekszik elérni, hogy segítséget kapjon Haftar legyőzéséhez, amely neki nem sikerült. Nemzetközi szinten viszont ez egy bonyolult kérdés.
A helyzet arra is rávilágít, hogy az Európai Unió mennyire eszköztelen és kiszolgáltatott egy 5–6 milliós ország esetében, amelyet katonai eszközökkel pacifikálni tudna, viszont ehhez nincs meg a szándék az unió megosztottsága miatt.

– Amennyiben ténylegesen elindul egy nagyobb tömeg, akkor valószínűleg a mostani európai uniós intézkedések már nem lesznek elegendőek…

– Véleményem szerint egy ilyen tömeg megindulása esetén uniós vagy NATO-s segítséggel Líbiában kell olyan biztonsági zónákat kialakítani, ahol a menekültek biztonságban megvárhatják a konfliktus lezáródását, a tengerről pedig erre a kiindulási partra kell visszavinni az embereket, nem a távolabb lévő európai országokba.

Kapcsolódó írásaink

Forrnak az indulatok Észak-Afrikában

ĀLíbia nem tranzit-, hanem célország a bevándorlók számára – jelentette ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet elnöke, miközben az országban ezrek menekülnek a háború elől

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom