Külföld

Határozottabb fellépés az online terrorista tartalmak ellen

Megszavazta az online terrorpropaganda hatékonyabb eltávolítását célzó javaslatokat az Európai Parlament (EP) szerdán, ezek értelmében az érintett cégeknek a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezen tartalmakat az internetről.

Határozottabb fellépés az online terrorista tartalmak ellen
Az érintett cégeknek a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezen tartalmakat az internetről
Fotó: MH

A strasbourgi plenáris ülésen 308:204 arányban fogadták el a tervezetet, amelynek alapján az előírásokat "rendszerszinten és sorozatosan" megsértő platformoknak súlyos, akár az éves teljes árbevételük 4 százalékát elérő pénzbüntetéssel kellene szembenézniük. 

Sokan bírálták az Európai Bizottság eredeti javaslatát, amiért automatikus felismerési technológiák alkalmazását írta volna elő, ezért ezt kihúzták a szövegből, és törvénytelen tevékenységre utaló jeleket sem kell aktívan keresniük a platformoknak.

Ettől függetlenül egyesek szerint még bevezethetik az ilyen szoftverek használatát az érintett vállalatok az esetleges bírságok elkerülése érdekében.

A képviselők a kisebb platformok kisegítése céljából úgy határoztak, hogy amennyiben első ízben érkezik eltávolítási végzés egy vállalathoz, akkor az illetékes hatóságnak tájékoztatási céllal legalább 12 órával a tartalom törlésére felszólító végzés kiadása előtt kapcsolatba kell lépniük a vállalattal.

A tervezet a terrorista bűncselekmények elkövetésére való felhívást tartalmazó szövegekre, képekre, hangfelvételekre vagy videókra - vonatkozik, illetve olyan tartalmakra, amelyek robbanóanyagok, lőfegyverek vagy egyéb fegyverek terrorcélú előállítását és felhasználását magyarázzák.

Kiemelték: az érzékeny politikai kérdésekben kifejtett, polemikusnak vagy vitathatónak tekinthető álláspontok nem tekinthetők terrorista tartalomnak.

"Az online propaganda konkrét terrorcselekményekkel köthető össze, a nemzeti hatóságoknak ezért képesnek kell lenniük a határozott fellépésre" - közölte Daniel Dalton, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció jelentéstevője.

Amennyiben az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács is elfogadja az álláspontját, akkor a májusi választás után megindulhatnak az intézményközi tárgyalások a végleges jogszabályról.

Az EP a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokra vonatkozó új szabályokat fogadott el

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rövid távú uniós tartózkodásra jogosító vízumok kérelmezésének és kiadásának egyszerűsítését lehetővé tevő jogszabályt fogadott el, amely várhatóan a nem uniós országokat arra ösztönzi majd, hogy a migrációt érintően jobban működjenek együtt az Európai Unióval - közölte az uniós parlament szerdán.

A 428 szavazattal, 123 ellenében és 56 tartózkodás mellett jóváhagyott új uniós vízumkódex meghatározza az Európai Unióba rövid időre utazó, bármely 180 napos időszakban 90 napi tartózkodást engedélyező vízum kiadásának eljárásait és feltételeit több mint száz, unión kívül ország állampolgára számára.

A tájékoztatás szerint az egyes rendelkezések érvényességét, például a vízumdíjak mértékét, a kérelmek elbírálásához szükséges időt, és a többszöri belépésre jogosító vízumok érvényességi idejét az határozza meg, hogy egy adott unión kívüli partnerország "megfelelően működik-e együtt" az illegális bevándorlók visszafogadásában. Erről az Európai Bizottság évente végez értékelést.

Mint közölték, a "jóhiszemű utazókra" vonatkozó eljárások egyszerűbbek lesznek. A vízumkérelmet a jelenlegi három hónap helyett hat hónappal, de a tervezett utazás előtt legalább 15 nappal lehet majd benyújtani. A szabályozás a tengerészek esetében kilenc hónapos időtávot engedélyez.

A változások között szerepel a vízumdíj 60 euróról 80 euróra való emelése. A 18 év alatti fiatalok, a diákok és a kutatók továbbra is mentesülnek a vízumdíj megfizetése alól.

Az egészségbiztosításra vonatkozó feltételeket az Európai Bizottság a bevezetés után 15 hónappal értékelni fogja, figyelembe véve a vízummal rendelkezők esetleges uniós egészségügyi ellátásának tényleges költségeit - írták.

A parlamenti tájékoztatás szerint jelenleg több mint 100 ország állampolgárának van vízumkötelezettsége az EU-ba való belépéshez. A vízumkérelmek száma az elmúlt néhány évben jelentősen, a 2009-es 10,2 millióról 2016-ra 15,2 millióra emelkedett.

Az uniós vízumkódex módosításai hat hónappal az EU hivatalos lapjában való közzététel után alkalmazandók - tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink