Külföld

A kereszténység és az egyetemes kultúra jelképe állt lángokban

Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A felújítás akár 15 évbe telhet.

A kereszténység és az egyetemes kultúra jelképe állt lángokban
A Notre-Dame belseje
Fotó: REUTERS/Philippe Wojazer

Kigyulladt és órákon át égett a francia főváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfő este, a nagyhét első napján, a tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

A lángokat csak több órás erőfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

André Finot, a Notre Dame székesegyház szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.     

Még nem tudni pontosan hogy, mi okozta a tüzet. A jelenlegi állás szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. 

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél előtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot.  Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. „A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma” - fogalmazott az elnök a még lángoló épület előtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyűjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértők szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.    

Legalább 10-15 évbe telhet és több százmillió euróba kerülhet a Notre-Dame helyreállítása – mondta a Figaro szerint az egyik francia műemlékvédelmi szervezet elnöke. A helyreállítás ugyanakkor csak korlátozott lehet, ugyanazt az állapotot már nem lehet újra létrehozni – ez teljesen egyértelmű a szakértők szerint. 

A helyreállítás 10-15 év közötti ideje észszerűnek tűnik– mondta Frédéric Létoffé, a Történelmi Emlékművek Restaurátorainak elnöke.

Bár az eredeti  állapotot már lehetetlen helyreállítani. Teljesen elpusztult ugyanis a 12-13. századi faszerkezet. „Ma pedig már nincsenek olyan nagy fák Franciaországban, amelyeket fel lehetne használni a Notre-Dame leégett födémszerkezetének újjáépítéséhez” – mondta el egy francia örökségvédelmi szakértő.

Párizs főszékesegyházának födémszerkezetét több mint 800 éve, az ország területén lévő ősi erdőkből érkezett fákból építették.

A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt felhasználtak hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

„Valójában ez a faszerkezet védte meg a katedrális belsejét a tűztől és az égő fa tetőszerkezet összeomlásától.”

A Notre-Dame födémszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban.

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői, egyházi méltóságok együttérzésükről biztosították a franciákat a történtek miatt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, „Európa büszkeségét jelentő katedrális” oltásán dolgozó tűzoltókat. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, percről percre követi az eseményeket, azt, „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre Dame-ot, amely - mint írta - az egész emberiség öröksége. 

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök azt mondta, „rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon”.

A tűzvész sújtotta Notre Dame „Franciaország és európai kultúránk jelképe” - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” - írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-ban kitört tűzvész miatt hétfő este. A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn esti közleményében.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt Párizs népével Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta:

„Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”. Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Több magyar város is támogatja a székesegyház újjáépítését

Budapest is hozzájárul a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez. Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester levelet írt Anne Hidalgo párizsi főpolgármesternek, amelyben a budapesti polgárok és a fővárosi önkormányzat nevében együttérzését fejezte ki a tűzvész miatt.

„A Notre-Dame mindannyiunknak fontos szimbólum, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja. Az egyik legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét, a Feltámadás ünnepének közeledtével még fontosabb üzenete van az összefogásnak és összetartásnak.” Ezért Budapest mindent megtesz, hogy lehetőségeihez mérten támogassa a Notre-Dame felújítását - írta Tarlós István. Hozzátette: bízik abban, hogy Párizs városa és a polgárok együtt újjáépítik a székesegyházat.

A debreceni önkormányzat a keresztény kultúra egyik legfontosabb jelképének, a Notre-Dame templomának újjáépítését 30 ezer euróval (több mint 9,5 millió forinttal) kívánja támogatni - közölte az önkormányzat sajtóirodája. Megjegyezték: Debrecenben évszázadok óta kiemelt jelentőségű a hitélet, jelenleg is három egyház püspöki székhelye, református, római katolikus és görögkatolikus központ. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere olyan javaslatot terjeszt a csütörtöki városi közgyűlés elé, amelynek értelmében 30 ezer euróval támogatná Debrecen önkormányzata a templom helyreállítását.

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. Az önkormányzat közleményében kiemelte: száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A Notre-Dame helyreállításához Pécs a város nemzetközi hírű művészettörténészeinek és restaurátorainak segítségét ajánlotta fel, „akik munkája anyagilag felbecsülhetetlen segítséget jelenthet az Önök előtt álló feladatok megoldásában” - olvasható Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármesternek Párizs főpolgármesteréhez írott levelében.

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához, 10 ezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester a közösségi oldalán.

„Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár” - utalt a polgármester az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható.

Veszprém városa támogatást nyújt Párizsnak a notre-dame-i tűzeset után - közölte a település polgármestere a közösségi oldalán. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) azt írta, Veszprém 2023 kulturális fővárosaként kötelességének érzi, hogy segítséget nyújtson a francia fővárosnak és 12 023 eurót (3,8 millió forintot) ajánl fel a székesegyház újjáépítésére.

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a Notre-Dame újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Laudernek, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz. A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. 

A Keresztényekért Alapítvány gyűjtést kezdeményez a párizsi Notre-Dame katedrális, az európai kultúra és kereszténység egyik legszebb emlékének újjáépítésére. Minden európainak érdeke, hogy ez a történelmi és kulturális emlék újra épségben legyen - írta az alapítvány a közleményében.

Orbán Viktor együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia államfőt és a francia püspöki kar elnökét

A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a párizsi Notre-Dame-székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán - tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A két vezetőhöz eljuttatott leveleiben a magyar miniszterelnök kifejtette: a Notre-Dame-székesegyház szimbólum minden keresztény ember számára, amely nem csupán Jézus Krisztus édesanyjának szentségét, de több száz éves történelmével hitünk közös menedékét is jelenti. Hálával és elismeréssel adózunk a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök sok erőt kívánt , Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához - ismertette a levelek tartalmát Havasi Bertalan.

Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül is lehet csatlakozni a nemzetközi összefogáshoz

 Az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül is lehet csatlakozni a Notre-Dame újjáépítéséért indult nemzetközi összefogáshoz.

A szervezet szerdán az MTI-vel közölte, a gyűjtéshez egy bankkártya segítségével a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet csatlakozni, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565 számlaszámára, "Notre-Dame" megjelöléssel lehet pénzt utalni.

A közleményben idézték Gáncs Kristófot, a segélyszervezet adománygyűjtésekért felelős kommunikációs igazgatóját, aki kiemelte: széles társadalmi bázissal bíró, egyházi hátterű szervezetként fontosnak tartják, hogy biztonságos adományozási csatornát kínáljanak mindazoknak, akik segíteni szeretnének.

Kapcsolódó írásaink