Külföld

A pusztítás mértéke csak napok múlva derül ki

A párizsi ügyészség kedden közölte: a nyomozók megkezdték a Notre-Dame felújításán dolgozó építőmunkások kihallgatását azt követően, hogy kigyulladt és több órán át hevesen lángolt a párizsi székesegyház hétfőn este. 

A pusztítás mértéke csak napok múlva derül ki
Kedden reggel így nézett ki a Notre Dame
Fotó: Facebook

Az éppen renoválás alatt álló katedrális felső része gyulladt ki valamivel 19 óra előtt, feltehetően a felújítási munkálatok közben kapott lángra valahol valami.

Objektum doboz

Alig egy órával azt követően, hogy felcsaptak a lángok, leomlott a székesegyház csúcsa, az úgynevezett huszártorony, az épület hossz- és kereszthajó találkozása felett lévő, faszerkezetű torony, a lángok nem sokkal később már az északi harangtornyot is elérték, s egy darabig nem volt biztos, hogy egyáltalán sikerül megmenteni az épületet a teljes enyészettől. A mintegy ötszáz tűzoltó áldozatos munkája révén azonban sikerült megfékezni a lángokat, megmenteni mindkét tornyot.

Objektum doboz

Valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője bejelentette, hogy a tetőszerkezet teljes egészében leégett, de meg kontrollálják a tüzet. Egy órával később, hajnali három körül közölte a tűzoltóság, hogy teljesen sikerült megfékezni a lángokat, a szakemberek azon dolgoznak, hogy minél jobban lehűtsék a felhevült katedrálist, amelynek fő szerkezete épségben maradt. Azt azonban, hogy mekkora mértékű a pusztítás, csak az elkövetkező napokban lehet felmérni. A Le Figaro arról számolt be, hogy a francia püspöki konferencia vezetője úgy látja, évekbe telik a teljes renoválás.

Objektum doboz

A hatóságok megerősítették, hogy baleset, nem pedig szándékos gyújtogatás okozta a tüzet, a párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított nyomozást a tűz keletkezésének kiderítésére.

Laurent Nunez, a belügyminisztérium államtitkára a Le Figarónak nyilatkozva kedden reggel arról beszélt: a tűzoltók még most is folyamatosan dolgoznak, hiszen a tűz eloltását követően is maradtak még gócok, amelyek időnként fellángoltak. Most a statikusok, építészek és szakértők feladata megállapítani, van-e olyan állapotban a székesegyház szerkezete, hogy a tűzoltóság az épületen belül is nagyobb erőkkel folytathassa a munkát.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere a Twitteren azt írta, hogy nemzetközi donorkonferencián gyűjtenek pénzt az újjáépítésre. A találkozót előreláthatólag a párizsi városházán rendezik meg. Hidalgo jelezte, hogy Ile-de-France régió 10 millió euróval (3,2 milliárd forinttal) járul hozzá az újjáépítés költségeihez. 
Több vagyonos francia család szintén támogatást ígért. A Pinault család 100 millió eurós (32 milliárd forintos), míg Bernard Arnault francia üzletember 200 millió eurós (64 milliárd forintos) adománnyal járul hozzá a munkálatokhoz. A katedrális újjáépítésére az Egyesült Államokban is gyűjtést kezdtek. A GoFundMe adománygyűjtő oldalon több mint 50 kezdeményezést indítottak ezzel a céllal hétfőn.
A francia profifutball-egyesület is felajánlotta segítségét.
"A labdarúgóvilág aktivizálja magát, hogy pénzügyileg segíthessen a katedrális újjáépítésében" - mondta az egyesületet vezető Nathalie Boy de la Tour kedden.
Emmanuel Macron elnök az események tükrében határozatlan időre felfüggesztette európai parlamenti választási kampányát - írta Nathalie Loiseau, a francia kormánypárt európai parlamenti (EP) listavezetője a Twitteren.
"Mindannyian mélységesen szomorúak vagyunk" - hangsúlyozta Loiseau. "Az Újjászületés nevű lista is osztozik a nemzeti egység e pillanatában" - tette hozzá.

A boltív kitart, a megrongálódott festményeket a Louvre-ban restaurálják

Franck Riester kultuszminiszter elmondta: ugyan sikerült a Notre-Dame fő szerkezetét megmenteni, de a helyzet még mindig bizonytalan, ugyanis a huszártorony összedőlése és a tetőszerkezet kétharmadának leégése mellett a kereszthajó egy része is megsemmisült. Azt is elmondta, hogy a székesegyházban őrzött relikviákat a párizsi városházán helyezték el.

Riester később azt is bejelentette, hogy a tűz nyomán megrongálódott nagyalakú festményeket a Louvre múzeumba szállítják restaurálás céljából A festmények nem a tűz, inkább a füst miatt károsodtak - mondta a miniszter a székesegyház előtt tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a képeket pénteken szállítják biztonságosan a Louvre raktáraiba, ahol kiszárítják és restaurálják őket.

A rózsaablakok nem szenvedtek katasztrofális károkat

A miniszter szerint az épület 13. században készült és többször restaurált, 13 méter átmérőjű nagy rózsaablakai nem szenvedtek katasztrofális károkat. A Franciaország műemlékeiért felelős építészeti hivatalt mozgósították az épület egésze biztonságának szavatolása érdekében. Vannak elővigyázatosságot igénylő pontok, közöttük az északi kereszthajó oromzata - tette hozzá Franck Riester.

A boltív elvileg kitart. Nagy óvatosságra van szükség. Három nagy lyuk keletkezett. Az építészek most állapítják meg a párizsi tűzoltósággal közösen, hogy milyen intézkedésekre van szükség a veszélyeztetett részek megóvásához - mondta a miniszter. Riester közölte, hogy a műkincseket - közöttük az ereklyéket, így a töviskoronát és IX. (Szent) Lajos 13. századi ingét - elsőként mentették ki az épületből.

A székesegyházban számos ereklyét őriznek. Ezek között van a 21 centiméter átmérőjű töviskorona, amellyel Jézust a hagyomány szerint a keresztre feszítés előtt megkoronázták. Az ereklyét, amelyet Szent Lajos király vásárolt meg, sikerült megmenteni, csakúgy, mint az uralkodó ingét.

A keresztúttal kapcsolatos két további ereklyét is őriznek a székesegyház kincstárában: a kereszt egy darabját és egy körmöt. Három kápolnát viszont elemésztettek a lángok, amikor a huszártorony összeomlott: ezekben a töviskorona egy másolatát, Szent Dénes vértanú, Párizs első püspöke és Szent Genovéva, a francia főváros védőszentje egy-egy ereklyéjét őrizték - írta az APA osztrák hírügynökség.

A székesegyház 8000 sípos nagy orgonája, amelyet még a 15. században kezdtek építeni, és a 18. században nyerte el jelenlegi méreteit, feltehetően nagyobb kár nélkül élte túl a katasztrófát.

Laurent Nunez belügyi államtitkár kedden megerősítette, hogy az épületszerkezet "jól tart", bár találtak sérülékeny pontokat, egyebek mellett a boltíveknél, ezért az öt szomszédos lakóépületet ki kellett üríteni.

A Notre-Dame-on belüli biztosítási munkálatok körülbelül 48 órán át tartanak, ezután léphetnek a tűzoltók a kulturális minisztérium szakértőivel az épületbe a műalkotások eltávolítására, amelyek nagy része nem rongálódott meg - közölte az államtitkár.

A huszártorony szobrai megmenekültek, az ereklyetartó rézkakas odaveszett

A huszártornyot díszítő 16 szobor megmenekült a pusztulástól, mert egy héttel a tűzvész előtt restaurálásra egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállították őket, de a torony tetején lévő kakasformájú ereklyetartó megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna.

Az elveszettnek hitt ereklyetartót végül kedden megtalálták a romok között.

A kakas sajnos elolvadt - mondta kedden Patrick Palem, a Périgueux melletti Marsac-sur-l'Isle-ben működő Socra cég tanácsadója. Ezt a vállalatot bízták meg a 12 apostol és a négy evangélista 19. századi rézszobrának restaurálásával. A szobrokat csütörtökön csörlőzték helikopterbe a huszártoronyról.

A kakast a tervek szerint júniusban szerelték volna le, hogy a műkincsek és műemlékek restaurálásával foglalkozó Socra műhelyeibe szállítsák.

A trébelt (kalapáccsal hidegen domborított) rézből készült kakasban a székesegyház honlapja szerint Szent Dénes vértanúnak, Párizs első püspökének és Szent Genovévának, a francia főváros védőszentjének ereklyéje, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabja volt. Az ereklyék Párizst voltak hivatottak védelmezni.

A 16 szobor restaurálását egyelőre elhalasztották, most nem ez az elsődleges feladat - mondta az AFP francia hírügynökségnek Patrick Palem, a Socra volt elnök-vezérigazgatója, aki 40 éve dolgozik a nemzeti örökség restaurálásán.

„Az elsődleges feladat egy nagyobb munka, a Notre-Dame újjáépítése és felújítása, amely várhatóan 15-20 évig is eltarthat, és több száz millió euróba kerülhet” - vélte a szakember.

A 16 szobrot eredetileg 2022-ben tervezték visszahelyezni a huszártoronyra. A szobrok a székesegyház hegyes huszártornyának helyreállításakor kerültek a helyükre, az Eugene Viollet-le-Duc által vezetett helyreállítás során (1859-1860), aki saját arcképét Szent Tamás szobrában örökítette meg. Az eredeti huszártorony 1250-ben épült, 1786 és 1792 között lebontották. 

A Le Parisien című párizsi napilapnak a kulturális minisztérium egyik nevének elhallgatását kérő vezetőjére hivatkozó írása szerint kedden megtalálták a romok között az ereklyetartót. "Behorpadt, de valószínűleg restaurálható. Miután a talajba süllyedt, egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy benne vannak-e még az ereklyék" - írta a lap.

A katedrális igazgatója szerint minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek

Patrick Chauvet, a katedrális igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. 
Chauvet arról is beszélt: minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében. Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet - nyilatkozott az igazgató a tévének. Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt - tette hozzá.

A katolikus egyház vezetői már tavaly szorgalmazták a 850 éves gótikus épület renoválását, ugyanis kiderült, hogy azon nagyobb repedések találhatóak – az állapotromlást a szakemberek a légszennyezés következményeinek tulajdonítják.

Donald Tusk segítségre szólította fel az EU-t

- Az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene venni a Notre-Dame újjáépítésében - szólított fel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

„Tudom, hogy Franciaország egyedül is képes a rekonstrukcióra, de itt többről van szó, mint csupán anyagi segítségről. A katedrálisban keletkezett tűz ismételten rávilágított, hogy a szerződéseknél fontosabb és mélyebb kötelékek fűznek össze bennünket. Tisztábban látjuk, hogy mennyit veszíthetünk, és tudjuk, hogy együtt akarjuk megvédeni mindazt, ami Európát alkotja" - jelentette ki Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.
Antonio Tajani, az EP elnöke felkérte a képviselőket, hogy szolidaritásuk jeleként adakozzanak az újjáépítésre, és arról számolt be, hogy gyűjtőládákat helyeztek ki ebből a célból az ülésterem bejáratánál.

Az EU kulturális miniszterei szakmai támogatást és önkénteseket ígértek a felújításhoz

Az Európai Unió szakértőkkel és önkéntesekkel siet a francia hatóságok segítségére, és később dönt arról, milyen módon járuljon hozzá a Notre-Dame helyreállításához - mondta Valer-Daniel Breaz, az unió soros elnökségét ellátó Románia kulturális minisztere kedden, az unió kulturális miniszterereinek bukaresti informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón.

„A Notre-Dame nemcsak Párizs, hanem az egész Európai Unió büszkesége. Minden tagállam szolidaritását, segítőkészségét fejezte ki a francia népnek, valamennyien bízunk mielőbbi helyreállításában" - hangoztatta Breaz. Hozzátette: a székesegyház egyházi jelentőségén túl a kulturális örökségnek fontos szerepe van az EU fenntartható fejlődésében.

A bukaresti tanácskozáson az Európai Bizottság (EB) oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa is részt vett. A sajtóértekezleten Navracsics Tibor elmondta: az EB-nek jelenleg nincs a Notre-Dame-székesegyház helyreállítására elkülönített sürgősségi alapja, de a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szolgálatok keresik a módját annak, hogy pénzügyi segélyt biztosítsanak a francia hatóságok számára.

"Amit mi tudunk tenni, az a helyreállítás hosszú távú finanszírozása és támogatása. Például szakértőket tudunk küldeni, elszámoljuk a más tagállamokból érkezők utazási költségeit, önkénteseket küldhetünk, mozgósíthatjuk a közös kutatási központ szakértőit, akik háromdimenziós térképészeti felméréssel készíthetik elő a restaurálást" - idézte az Agerpres hírügynökség a magyar uniós biztost.

Merkel: A Notre-Dame a közös európai örökség része

A Notre-Dame nemcsak a kereszténység franciaországi jelképe, hanem a közös európai örökség része is, és Németország kész részt venni helyreállításában - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A kancellár nyilatkozatában kiemelte, hogy Németországban mindenkit "mélyen megrázott" a "drámai tűzvész ebben a csodálatos templomban, Párizs szívében", és az egész ország együtt érez a franciákkal. Mint mondta, hazája készen áll "a német szakértelmet, a német tapasztalatokat" a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani.

Ismertette, hogy hétfő este és kedd délelőtt is beszélt telefonon Emmanuel Macronnal, és a szövetségi kormány kulturális államminisztere a tartományi kormányok kulturális minisztereivel megkezdi az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról. Hozzátette, hogy a szövetségi kormány kulturális államminisztere a tartományi kormányok kulturális minisztereivel megkezdi az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról.

Kedden egy sor felajánlást tettek német politikai, társadalmi szervezetek, és tartományi kormányok is. Bajorország kormánya például felajánlotta a tartományban álló katolikus székesegyházak fenntartásában közreműködő három állami kőfaragó műhely részvételét a helyreállítási munkálatokban. Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a regensburgi, passaui és bambergi műhelyben máig őrzik és ápolják a középkori kőfaragó hagyományokat.

Az együttérzés és a részvét jeleként kedd délben a Notre-Dame-ért harangoztak és imádkoztak Németország egy sor világhírű templomában, köztük a kölni és a mainzi katolikus dómban, és a hamburgi Szent Mihály evangélikus főtemplomban.

Évtizedekig is eltarthat az újjáépítés

A kölni dóm főépítésze - az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kulturális világörökségi listáján szereplő, csaknem 170 méter magas templom fenntartásáért felelős szakember -, Peter Füssenich kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Notre-Dame helyreállítása több évtizedig tart majd, és addig is évek telhetnek el, mire az épület épen maradt részeit ismét felkereshetik a látogatók.  Kiemelte, hogy a kölni dómon még mindig dolgoznak a több mint hetven éve véget ért második világháborúban keletkezett károk helyreállításán, és ez a munka is még sok évig eltart.

Füssenich az RTL tévécsatornának nyilatkozva azt mondta:  Azon spekulálni most, hogy mennyi ideig tartana az újjáépítés és mennyi pénzt emésztene fel: mintha üveggömbbe tekintenénk. Az építész európai méretű tragédiának nevezte a hétfő esti tüzet, mivel a kontinens számos templomának és katedrálisának építőit ihlették francia épületek.

A dpa hírügynökségnek elmondta, hogy a tüzet követő napok döntőek lehetnek. A leégett tetőszerkezet alatti kő fedélboltozat az oltáshoz használt víztől teljesen átázhatott, a boltozat súlya így többszörösére növekedhetett. Várni kell néhány napot, hogy lássuk, kitart-e a boltozat a túlsúly ellenére is - magyarázta. Amikor a Notre-Dame utolsó kövét a helyére illesztették, akkor tették le a kölni dóm alapkövét. Mindannyian érintettek vagyunk ebből a szempontból - fogalmazott.

Gyűjtést indít a Mazsihisz az újjáépítésre

Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a tűz által súlyosan megrongált Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel. Szerinte "nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás."
Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

Szeged tízezer eurót ajánl föl az újjáépítésre

A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - tájékoztatta az önkormányzat kedden az MTI-t.

 A közlemény szerint száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.

Székesfehérvár is segít

Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kedden a közösségi oldalán.

A városvezető minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdít, amelynek lehetősége van erre.
"Ha van város, amely átérzi egy katedrális elvesztésének tragédiáját, az Székesfehérvár" - utalt Cser-Palkovics András az egykori székesfehérvári koronázó templomra, amely ma romként látogatható. 
Nemcsak egy gyönyörű épület, fantasztikus műtárgyak otthona és rengeteg turista kedvenc helye került veszélybe, hanem egy templom, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja, egy kiemelt európai zarándokhely is - írta.

Notre-Dame
Notre-Dame
Fotó: AFP/ SIMON GUILLEMIN / HANS LU

Trump együttérzését fejezte ki és segítséget ajánlott

Donald Trump amerikai elnök együttérzését fejezte ki Macron francia államfőnek  és felajánlotta Washington segítségét a helyreállításhoz - tájékoztatott keddi közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. 

 „Az Egyesült Államok a francia polgárok, Párizs városa és az ebben az emblematikus épületben megnyugvást kereső látogatók milliói mellett áll" - olvasható a Fehér Ház közleményében.  A kommüniké hangsúlyozza, hogy „a Notre-Dame továbbra is jelképe Franciaországnak, a franciák vallásszabadságának és demokráciájának". 

A közlemény szerint Trump emlékeztetett arra, hogy Párizs az Egyesült Államok legrégebbi szövetségese. Hangsúlyozta azt is: az amerikaiak emlékezetükben őrzik hogy a Notre-Dame harangjai megkondultak 2001. szeptember 12-én, az Egyesült Államokat ért terrortámadások másnapján. 

„Ezek a haragok ismét meg fognak kondulni. Ma Franciaország mellett állunk és felajánljuk segítségünket a nyugati civilizáció e jelképének helyreállításához" - fogalmazott a közlemény, amely az „Éljen Franciaország!" mondattal zárult. A szóvivő által ismertetett kommüniké nem tett említést a segítség konkrét részleteiről. 

Donald Trump hétfőn két Twitter-bejegyzésben is reagált a Notre-Dame tragédiájára.

 Lengyelország segíteni akar az újjáépítésben

Lengyelország segíteni akar a Notre-Dame újjáépítésében - így nyilatkozott több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda elnök, aki szerint a párizsi székesegyház felújítása Európa újjászületésének jelképévé válhat.

Andrzej Duda keddre virradóra azt írta Twitter-oldalán: a lengyelek jelentkeznek az államfői hivatalnál, és jelzik, hogy készek adományt adni a székesegyház felújítására. Duda meggyőződése szerint a felújítás "Európa újjáépítésének jelképévé válhat, ennek valódi, történelmi, zsidó-keresztény alapjain".
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő éjjel a Twitteren azt írta: a lángokban álló Notre-Dame "a katolikus egyház és az európai történelem nagy drámája". Azt javasolta, hogy a székesegyházat "Európaiak lévén, mindnyájan összefogva újítsuk fel".
Beata Szydlo kormányfőhelyettes, korábbi lengyel miniszterelnök elmondta: a lengyel kormány és a lengyelek részt kívánnak venni a székesegyház felújításában, amelyet Emmanuel Macron francia elnök hétfő este bejelentett. "Most a francia elnök jelzésére várunk" - fűzte hozzá.

Varsó többek között műkincs-restaurátorokat küldhet Párizsba, mondta Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, aki felidézte: a Notre-Dame-ban tavaly decemberben felavatták a czestochowai szűzanya kápolnáját, a Fekete Madonna lengyelországi csodaképének másolatával, valamint Szent II. János Pál pápa ereklyéivel. Ezeket a lengyel államfői hivatal értesülése szerint kimenekítették a lángoló épületből.
A lengyel sajtó úgy tudja: a székesegyházban több lengyel kegytárgyat is őriztek, a legrégebbi közülük Jézus Keresztfájának ereklyéje, amelyet a középkortól kezdve a lengyel királyok koronázásakor használtak. Az ereklyét a Kincstárban őrizték, amelyet értesülések szerint a tűzvész nem ért el.

Kapcsolódó írásaink