Külföld

A francia divatvilág milliárdokat ajánlott fel a Notre-Dame helyreállítására

Az újjáépítéséért az egész világ megmozdult

A vezető francia divatcégek mögött álló milliárdosok 300 millió eurót ajánlottak fel a Notre-Dame renoválására. 

A francia divatvilág milliárdokat ajánlott fel a Notre-Dame helyreállítására
Notre-Dame
Fotó: AFP/ SIMON GUILLEMIN / HANS LU

A LVMH cégcsoport, amely tulajdonában áll a Louis Vuitton, Christian Dior és a Givenchy kijelentette, hogy a vezérigazgatóval, Bernard Arnaulttal közösen 200 millió eurót adományoz a helyreállításra.

Továbbá François Pinault milliárdos és fia, François-Henri Pinault, Salma Hayek férje 100 millió euróval, azaz körülbelül 35 milliárd forinttal kívánja támogatni Párizs egyik leghíresebb épületének újraépítését a hétfői tragikus tűzvész után, ami komoly károkat okozott – írja a CNN.

François-Henri Pinaulték  tulajdonában van többek között a Kering cégcsoport, ami alá olyan luxusmárkák tartoznak, mint a Gucci, az Alexander McQueen, az Yves Saint Laurent vagy a Balenciaga, az idősebbik Pinault vagyona pedig a Bloomberg szerint 37,3 milliárd dollár.

A Notre-Dame újjáépítéséért az egész világ megmozdul: Európa segíteni fogja a katedrális újjáépítését, írta ki Twitter-oldalán Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke felkérte az unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsen Franciaországnak felújítani a Notre-Dame székesegyházat. Tusk kifejezte szolidaritását és személyes megrendültségét erősítve arról is írt, szülővárosa, Gdańsk Lengyelországban súlyos bombázást szenvedett a második világháború alatt.

De gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

 Muszlim vezetők anyagi hozzájárulásra szólították fel a franciaországi muszlim közösséget

 A CFCM közleményében mélységes szomorúságának adott hangot, és testvéri együttérzéséről biztosította a keresztényeket egy nappal azután, hogy lángra kapott a Notre-Dame.

A katedrális a kereszténység jelképe, a katolikus vallás szent helye, Párizs ékköve, Franciaország történelmének szíve és a világörökség része - emlékeztetett a tanács.

A tragédiát követően a nemzetközi közösség együttérzéséről tett tanúbizonyságot, és számtalan ember ajánlotta fel hozzájárulását a székesegyház újjáépítéséhez. 

A Rhone Mecsetjeinek Tanácsát vezető Kamel Kabtane hangsúlyozta, hogy a térség muszlimjait megrendítette a szerencsétlenség.

A párizsi Notre-Dame több mint vallási központ, országunk lelke - mutatott rá. Ez az a hely, ahol a franciák összegyűltek, hogy megünnepeljék történelmük legboldogabb pillanatait - tette hozzá.   ?

Ahmed at-Tajjeb, az egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja is mély szomorúságának adott hangot.

„Együtt érzünk franciaországi testvéreinkkel” - állt az al-Azhar hivatalos közleményében.

Hétfő este őszinte sajnálatát fejezte ki a tűzvész miatt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is, aki mikroblog-bejegyzésében a Notre-Dame-ot az emberiség egyetemes kulturális öröksége részének nevezte.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfő kora este csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.
 

Putyin orosz restaurátorok segítségét ajánlotta fel Macronnak

A Macronhoz intézett táviratában Putyin egyúttal együttérzését fejezte ki a francia államfőnek és népnek a történtek miatt.

„A Notre-Dame Franciaország történelmi jelképe, az európai és a világkultúra felbecsülhetetlen kincse, az egyik legfontosabb keresztény szentély. Az ezen az éjjel Párizsban történt tragédia a fádalom visszhangját keltette az oroszok szívében” - hangzott az üzenet.

Az orosz elnök kifejezte reményét, hogy a székesegyházat sikerül majd helyreállítani, és felajánlotta, hogy ennek érdekében Franciaországba küldje a legjobb orosz szakembereket, akik gazdag tapasztalatra tettek szert a világ kulturális örökségéhez tartozó emlékművek, beleértve a középkori építészet alkotásainak helyreállításában.

Az orosz kulturális minisztérium felajánlotta az ország múzeumainak és minden olyan polgárnak, aki nem közömbös a történtek iránt, hogy gyűjtést indít a Notre-Dame restaurálására.

„Genetikailag belénk van kódolva, hogy segítsünk, hogy a segítségére siessünk mindenkinek, akit baj ért. Ma Franciaországot érte baj, ez súlyos tragédia, és az lenne a helyes, ha megadnánk a segítséget, amit lehet ennek az egyedülálló templomnak a helyreállításához” - nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek Vlagyiszlav Kononov, az orosz kultusztárca múzeumi osztályának vezetője.

A Puskin nevét is viselő moszkvai Állami Képzőművészeti Múzeum kedden a Facebookon szolidaritását fejezte Franciaországgal a Notre-Dame, „a világcivilizáció egyik fő emlékművének” leégése miatt. Az intézmény igazgatója, Marina Losak a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a székesegyház helyreállítása az egész emberiség számára fontos.

Kapcsolódó írásaink

A pusztítás mértéke csak napok múlva derül ki

ĀÉvtizedekig is eltarthat a teljes renoválás - Gyűjtést indít a Mazsihisz az újjáépítésre - Az EU kulturális miniszterei szakmai támogatást és önkénteseket ígértek a felújításhoz - Videóban mutatjuk, hogyan néz ki a Notre-Dame a pusztító tűz után +Galéria