Külföld

Megmenekül a Notre-Dame

Sikerült megmenteni a párizsi Notre-Dame-székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

Megmenekül a Notre-Dame
Iszonyatos volt látni, ahogy a lángok szinte megállíthatatlanul terjedtek - végül mégis sikerült legyőzni a tüzet
Fotó: Twitter

A székesegyház hétfőn, a kora esti órákban kapott lángra; az éppen folyamatban lévő restaurálás miatt felállított állványzatról terjedtek át a lángok a Notre-Dame tetőszerkezetére. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.
Emmanuel Macron francia elnök és Michel Aupetit, Párzs érseke 23.30 körül sajtótájékoztatót tartott, ahol az érsek megköszönte a tűzoltóknak hatalmas, áldozatos munkájukat, amelynek köszönhetően sikerült megmenteni a székesegyházat. Elmondta azt is, hogy együttérzését fejezte ki neki Franciaország főrabbija is.

Macron arról beszélt, hogy közel 500 tűzoltó erejét megfeszítve dolgozott és fog dolgozni egész éjszaka bátorságról téve tanúbizonyságot, hogy megmentsék az épületet, s ezért az egész francia nemzet nevében köszönetét fejezte ki a tűzoltóságnak.

Macron bejelentette, hogy a katedrálist újjáépítik, s ennek érdekében nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek. „A Notre-Dame lángol, és tudom, milyen fájdalmat éreznek a franciák. De ma éjjel a reményről is szeretnék beszélni” - mondta az elnök, aki arra kérte nemzettársait, legyenek büszkék, mert ők építették ezt a székesegyházat több mint 800 évvel ezelőtt, s az azóta eltelt századokban folyamatosan bővítették és szépítették. „Ünnepélyesen fogadom ma éjjel: együtt újjá fogjuk építeni” - mondta Macron.

„A Notre-Dame a mi történelmünk, irodalmunk, életünk középpontja, a mérték, amelyhez igazodunk, minden francia katedrálisa, azoké is akik sose jártak ott” - mondta Macron, hozzátéve: a franciák legnagyobb tehetségeit szólítják az újjáépítéshez. „Ezt várják tőlünk a franciák, mert a történelmünk ezt megérdemli, mert ez a sorsunk” - tette hozzá az elnök, kiemelve: a  a tűzoltók hősiességének köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le.

„A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek”- emelte ki Macron. 

A TŰZOLTÓK SZERINT SIKERÜLT MEGMENTENI AZ ÉPÜLET SZERKEZETÉT A TELJES PUSZTULÁSTÓL

 A tűzoltóság közölte: egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.
A székesegyház nyugati részében álló két tornyot is sikerült megmenteni - mondta Jean-Claude Gallet, a párizsi tűzoltóság vezetője a helyszínen, aki szerint a tűzoltók majdnem egy órán át vizsgálták át elemlámpákkal az északi torony tetőszintjeit.
Gallet szerint a tűzoltási munkálatok továbbra is tartanak, s még mindig fennáll a veszélye annak, hogy egyes belső szerkezeti elemek összeomolhatnak. Elmondta, hogy a tetőszerkezet kétharmada elpusztult. Hozzátette: az éjszaka folyamán igyekeznek majd lehűteni a felhevült épületet.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Hidalgo a tűzoltóságra hivatkozva azt is közölte, hogy van remény a két harangtorony megmentésére.

BIZTONSÁGBAN VANNAK A RELIKVIÁK

André Finot, a Notre-Dame-székesegyház szóvivője korábban elmondta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.     

A párizsi ügyészség időközben bejelentette: egyelőre balesetként kezelik a keletkezett tüzet. A vádhatóság korábban kizárta a gyújtogatást, illetve egy esetleges terrorcselekményt.

HATALMAS KIHÍVÁS VOLT A TŰZOLTÁS

A bécsi tűzoltóság egyik szakértője az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy mennyire kényes feladat a Notre-Dame-ban megfékezni a lángokat, nem utolsó sorban az épületet alkotó felhevült mész- és homokkő miatt.
"Egy laikus számára a tűzoltási nehézségek szinte elképzelhetetlenek: az ilyen templomok tetőszerkezete rettentő mennyiségben tartalmaz régi faanyagot, ami nagyon jól ég" - mondta Christian Feiler. A felizzott köveket hideg vízzel leönteni pedig végzetes lehet, mert ettől az anyag megrepedezne, legrosszabb esetben pedig az egész épület összeomolhat - tette hozzá a szakértő.

Kapcsolódó írásaink