Külföld

Egyre több német válik migránsok áldozatává

Százhuszonegy esetben állíthatott ki hamis vízumot a svéd bevándorlási hivatal egyik alkalmazottja, akit két éve már elbocsátottak hasonló bűncselekmények miatt

Megegyezett egymással négy európai uniós tagország a Máltánál veszteglő civil mentőhajón tartózkodó migránsok egymás közötti elosztásáról a hétvégén. A befogadó államok között van Németország, ahol egyébként a friss adatok szerint egyre több a migránsok által elkövetett bűncselekmény.

Egyre több német válik migránsok áldozatává
Erőszakimport: Szaloniki mellett kövekkel támadták a rendőröket a határsértők
Fotó: AFP/DPA/Angelos Tzortzinis

Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg között osztják szét a Máltánál tíz napig veszteglő mentőhajóról a Földközi-tengerből április 3-án kimentett hatvannégy migránst – jelentették be szombaton. A máltai kormány közleménye szerint a migránsok közül senki nem marad Máltán. Az Alan Kurdiról egy másik, máltai hajóra szálltak át az utasok, amely a parthoz viszi őket – írta az AP hírügynökség. A Sea-Eye német civil szervezet másfél hétig a tengeren veszteglő mentőhajóját korábban sem Olaszország, sem Málta nem engedte kikötni.

A hétvégén a német Die Welt című lapra hivatkozva a Breitbart hírportál írt arról, hogy Németországban egyre több a migránsok által elkövetett bűncselekmény. A szövetségi bűnügyi hivatal adatai szerint tavaly az országban minden tizedik bűncselekményt bevándorlók követtek el. A statisztika alapján tavaly Németországban 230 gyilkosságot vagy gyilkossági kísérletet regisztráltak, amelynek elkövetője migráns, áldozata pedig német állampolgár volt. A 2017-es adatokhoz képest ez 105 százalékos emelkedést jelent, két éve 112 hasonló eset történt. Mindeközben tavaly harminchárom menedékkérő vált németek által elkövetett emberölés vagy gyilkossági kísérleti áldozatává.

A portál által közölt adatok szerint a szexuális bűncselekmények esetében tavaly 3261 esetben volt migráns az elkövető és német az áldozat, ami 21 százalékos emelkedés a 2017-es adatokhoz képest. A Németországban migránsok által elkövetett összes bűncselekmény száma 101 956 volt, amelyből 46 336 irányult németek ellen, 19 százalékkal több, mint tavalyelőtt.

Ugyancsak a Breitbart írt arról, hogy a svéd migrációs hivatal egyik alkalmazottja a gyanú szerint 121 migránsnak állított ki hamis vízumot, hogy azok az országban maradhassanak. Az illetőt hasonló bűncselekmény miatt 2017-ben már egyszer elbocsátották, akkor többek között kilenc elutasított vízumkérelmet írt át elfogadott státuszúra. Az ügyészség szerint az illető valószínűleg nem egyedül követte el a bűncselekményt, ezért embercsempész-hálózattal való együttműködéssel is gyanúsítják. Kiderült, hogy 21 afgán menedékkérőnek egy teniszbajnokságra szóló meghívóval sikerült hamis vízumokat kiadni.

Az ENSZ 2017-ben indult migránskártya-programjának keretében eddig 111 500 bevándorlónak utaltak pénzt, amely összesen hozzávetőleg hétmillió eurót (2,25 milliárd forintot) jelent, mindezt európai polgárok pénzéből – erről már a V4NA nemzetközi hírügynökség írt tegnap. Hozzátették, hogy a világszervezet menekültügyi főbiztosságának múlt havi adatai szerint márciusban több mint 33 ezer kártyára csaknem hetvenezer ember kapott pénzt. Közülük alig tizenkétezren jogosultak menekültstátuszra, a többiek ügyében vagy még zajlik az eljárás, vagy már el is utasították a kérelmüket, a pénz azonban ekkor is jár nekik – tették hozzá. Emlékezetes, a Budapesten letartóztatott és terrorizmussal gyanúsított Hasszán F.-nek is volt ilyen kártyája.

Az olasz rendőrség még pénteken Pesaro város kikötőjében őrizetbe vett egy pakisztáni menedékkérőt, akinél 180 adag heroint találtak – írta a Breitbart. Az elfogás hírére szinte azonnal reagált Matteo Salvini olasz belügyminiszter, kormányfő-helyettes aki péntek este Twitteren azt írta, „kifelé ezekkel a bűnözőkkel Olaszországból”.

Németország több fronton küzd a terrorizmus ellen

Több kérdésben is egyetértésre jutott amerikai kollégájával Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, aki helyi idő szerint pénteken Washingtonban tárgyalt az elfogott külföldi dzsihadisták sorsáról. A Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszterrel folytatott megbeszélései után újságíróknak elmondta, mindketten úgy látják, hogy az egyes eseteket külön kell elbírálni, és abban is egyet értenek, hogy a legfőbb probléma a terrorista cselekményeket igazoló bizonyítékok összegyűjtése lesz a térségben. A Magyar Nemzet egyébként szombaton arról számolt be, hogy a német hatóságok nyomozást indítottak több személy ellen, aki kapcsolódik a látszólag humanitárius ügyekkel foglalkozó, valójában azonban terroristákat finanszírozó Ansaar International nevű szervezethez. Mások mellett a Budapest Honvéd labdarúgójánál, Änis Ben-Hatira berlini lakását is átkutatták. A labdarúgó azt mondja, nincs köze az ügyhöz, és a lap értesülései szerint sem szerepelt pénteken a gyanúsítottak listáján.
(ŐM)

Örömet okozna ellenfeleinek Trump

A menedékvárosokba vinné, és ott szabadon bocsátaná az eddig fogva tartott illegális bevándorlókat Donald Trump amerikai elnök, hogy „örömet szerezzen” demokrata ellenfeleinek. Menedékvárosoknak nevezik az Egyesült Államokban azokat a kis- és nagyvárosokat – köztük például San Franciscót, Chicagót, vagy New Yorkot –, amelyek nem hajlandóak a szövetségi törvényeknek alávetni magukat és nem tartóztatják le a dokumentumokkal nem rendelkező bevándorlókat. „Úgy tűnik, a radikális baloldalnak még mindig az a stratégiája, hogy legyenek nyitva a határok” – írta egy mikroblog-bejegyzésben, majd a betelepítési javaslatra utalva hozzátette: „akkor most ennek nagyon boldoggá kellene tennie őket”. Egy újabb Twitter-bejegyzésben pedig „végtelen számú” illegális migráns letelepítését ígérte a menedékvárosoknak. Időközben egy újabb, 350 fős bevándorlókaraván hatolt be pénteken Guatemalából Mexikóba, a csoport tagjai egy határkaput áttörve, egy hídon keresztül léptek be, és csatlakoztak egy nagyobb létszámú, szintén az Egyesült Államokba tartó társulathoz – közölték a mexikói hatóságok szombaton. A bevándorlási hivatal szerint a bevándorlók „ellenségesek és agresszívak” voltak, és rátámadtak a közeli mexikói falu, Metapa rendőreire. Az a körülbelül 1600 fős csoport, amelyhez csatlakoztak, szerdán indult el Hondurasból.
(UT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom