Külföld

A világot megdöbbentette a párizsi tűzvész

Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői biztosították szolidaritásukról a franciákat a párizsi Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt.

A világot megdöbbentette a párizsi tűzvész
Egy ideig nem volt biztos, hogy sikerül megmenteni a székesegyházat
Fotó: AFP

ERDŐ PÉTER bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

„Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget” - fogalmazott. 

„Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” - olvasható a bíboros levelében.

Magyarország együttérez Franciaországgal a Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter közleményében.

„Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

A VATIKÁN megrendülten fogadta a pusztító tűzvész hírét. „A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre-Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol„  - jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője.

Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve - mint mondta imádkoznak a tűzoltókért, illetve mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

THERESA MAY brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: „Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre-Dame székesegyházban”.

SEBASTIAN KURZ osztrák kancellár pedig úgy fogalmazott: „Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete, a Notre-Dame lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg.”

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset - írta hétfőn a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója. 

Az ANGLIKÁN EGYHÁZ nevében a westminsteri apátság fejezte ki együttérzését.

„A Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell”- jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az OROSZ ORTODOX EGYHÁZ külkapcsolati osztályának helyettes vezetője. „Nyugaton ma van az Nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez” - mondta Balasov, hozzátéve: Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban.

ANTONIO TAJANI, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, „Európa büszkeségét jelentő katedrális” oltásán dolgozó tűzoltókat.

JEAN-CLAUDE JUNCKER, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, hogy a tűz „hogyan ejti zsákmányul” a párizsi Notre-Dame-ot, amely - mint írta - az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből - írta. „Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!” - fogalmazott a bizottsági elnök.

DONALD TUSK, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa.

DONALD TRUMP amerikai elnök szerint a Notre-Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. „Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon” - mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen. 

MIKE PENCE, az Egyesült Államok alelnöke szerint a Notre-Dame világszerte a hit szimbóluma, éppen ezért „szívfacsaró látni, hogy Isten háza lángokban áll”. 

Az OSZTRÁK KORMÁNY nevében Karin Kneissl külügyminiszter is megdöbbenten fogadta a történtek hírét Twitter-bejegyzésében. „Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztlényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll”- írta német és francia nyelven a miniszter. „Gondolatban francia barátainkkal vagyunk” - tette hozzá. 

PEDRO SÁNCHEZ spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a tűzeset híre szíven ütött bennünket, európaiakat.

A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame székesegyház „Franciaország és európai kultúránk jelképe” - jelentette ki ANGELA MERKEL német kancellár. „Francia barátainkkal vagyunk” - írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

London Párizs mellett áll „e szomorú órában, és örökre a barátja marad” - írta a Twitteren a londoni főpolgármester, SADIQ KHAN. 
„Szívbemarkoló felvételek! A világtörténelem egy darabja pusztul el” - írta Firenze polgármestere, DARIO NARDELLA.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt „Párizs népével” MATTEO SALVINI olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

A katolikus hit egyik központja áll lángokban - hangsúlyozta a francia püspöki konferencia szóvivője.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

GERD BACHER, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: „Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük”. Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

Kapcsolódó írásaink