Külföld

Elvette asszisztense pénzét egy görög képviselő, mégsem függesztik fel

A görög néppárti EP-képviselő, az Új Demokrácia képviselőcsoportjának elnöke, Manolis Kefalogiannis ellen vizsgálat zajlik csalás miatt, ennek ellenére pártja elindítja az idei európai parlamenti választásokon.

Elvette asszisztense pénzét egy görög képviselő, mégsem függesztik fel
Az asszisztensi vagy tanácsadói fizetések visszavétele bevett gyakorlatnak számít Brüsszelben
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

Kefalogiannis ügyét a képviselő korábbi asszisztense robbantotta ki, amikor elmondta, hogy fizetésének egy részét, összesen 127 000 eurót oda kellett adnia a politikusnak. Brüsszelben igencsak jelen van a korrupció: az elmúlt napokban beszámoltunk róla, hogy a svéd liberális listavezetőt, Cecilia Wikströmöt le kellett venni a listáról, mert kiderült róla, hogy adócsalásban működött közre, Guy Verhofstadt, a brüsszeli liberális frakció (ALDE) első embere eurómilliókat vett fel kétes cégektől, és a gazdasági válság közben is az ő érdekeiket képviselte, Elmar Brok német néppárti képviselő pedig nem teljesen legális módon kért és kapott költségtérítést.

Manolis Kefalogiannis korrupciógyanús ügyét jelenleg az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálja, de ennek ellenére az Európai Parlament tavalyoktóberi ülésén leszavazta, hogy visszavonják a képviselő mentelmi jogát, emlékeztet az Origo.

Az uniós témákban bennfentesnek számító New Europe azt írja, hogy a példátlan döntés nem véletlen. Kefalogiannis – aki így az ártatlanság vélelme mögé bújhat – ügye ugyanis egyáltalán nem egyedi: az asszisztensi vagy tanácsadói fizetések visszavétele bevett gyakorlatnak számít Brüsszelben.

Minden képviselő több mint 20 ezer eurót (6 és félmillió forintot) kap a stábjának finanszírozására. Több ízben is előfordult, hogy a képviselők a munkatársaknak a valódi fizetésüknél papíron többet adnak, ők pedig a különbözetet visszajuttatják főnöküknek.

Ezért is akarják az EP-ben szőnyeg alá söpörni Kefalogiannis ügyét, ami főleg választási évben nagy károkat okozhatna, és rombolná az intézmény amúgy is megtépázott hitelét.

Ráadásul a görög Új Demokrácia már közölte, hogy függetlenül a korrupciógyanús botránytól, indítják EP-listájukon Manolis Kefalogiannist. Erre azért is szüksége lehet, mert így megmarad a mentelmi joga.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom