Külföld

„A migrációs folyamatok megállíthatók”

A kormány szerint a békefenntartás fontos eszköz lehet ahhoz, hogy az ENSZ megbirkózzona bevándorlás világméretű kihívásával is – jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban

Ha sikerül megelőzni olyan helyzeteket, amikor embereknek el kell menekülniük otthonukból, akkor elérhető az is Szijjártó Péter szerint, hogy ne menedzseljük, hanem megállítsuk a migrációs folyamatokat. A külügyminiszter erről az ENSZ miniszteri szintű vitáján beszélt New Yorkban.

„A migrációs folyamatok megállíthatók”
Sátortábor Párizs környékén – hazánk szerint nem a bajt kellene Európába hozni
Fotó: AFP/Christophe Archambault

Magyarország most és a jövőben is hozzájárul az ENSZ békefenntartó misszióihoz – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a világszervezet Biztonsági Tanácsának miniszteri szintű, Nők a békefenntartásban című vitáján. A tárcavezető az MTI szerint elmondta: az ENSZ egyik legfontosabb tevékenysége a békefenntartás, de reformokra is szükség van. Hozzátette, a magyar kormány kész arra, hogy ezt előremozdítsa, mivel úgy gondolja, a békefenntartás fontos eszköz lehet ahhoz, hogy megbirkózzanak a migráció világméretű kihívásával is.

Szijjártó szerint amennyiben sikerül megelőzni olyan helyzeteket, amikor embereknek el kell menekülniük otthonukból, akkor elérhető az is, hogy ne menedzseljük, hanem megállítsuk a migrációs folyamatokat. A tárcavezető emlékeztetett, a magyar kormány nemrég arról döntött, hogy ezerről ezerkétszázra növeli külföldön szolgáló csapatai létszámát, és ez lehetővé teszi, hogy a magyar ENSZ-békefenntartók számát is növeljék. Hozzátette, hogy hatvan békefenntartót küldenek Libanonba, akik olasz parancsnokság alatt szolgálnak majd. A miniszter megköszönte a libanoni kormánynak és lakosságnak is, hogy menekültek millióit fogadták be.

A tárcavezető közölte, nagy lehetőséget látnak abban, hogy rendőri erők vegyenek részt békefenntartó küldetésekben. A magyarok nagyon jól képzettek, a Balkánon segítenek más országoknak megvédeni határukat, ami nem klasszikus békefenntartó misszió ugyan, de hozzájárul a békéhez, ha a határok biztonságban vannak – emelte ki.

A napokban egyébként a Frankfurter Allgemeine Zeitung hírportáljának olvasóit kérdezték a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) volt vezetőjének a köztévében tett kijelentéseiről. A felmérésre csütörtök estig válaszoló 11 199 olvasónak a 67 százaléka egyetért Hans-Georg Maaßen szavaival. A BfV korábbi vezetője a hétfőn sugárzott interjúban kiemelte, hogy a terrorveszély és a migrációs nyomás németországi növekedésére számít, a migráció és a terrorizmus egymással összefüggő veszélyei pedig a német pártrendszer felbomlásához vezethetnek. Szerinte a 2015 óta eltelt időben az EU külső határának hatékony védelmére kellett volna összpontosítani, hogy csak azok jöjjenek Európába, akik valóban menedékre szorulnak.

A francia belügyér pénteken közölte, hogy Franciaország kész befogadni húsz embert a Máltánál veszteglő civil mentőhajóról. Christophe Castaner a Twitteren azt írta, hogy országa mellett Németország is befogad szolidaritásból embereket. A Sea-Eye német NGO mentőhajója múlt szerda óta vesztegel a Földközi-tengeren, a hajót sem Olaszország, sem Málta nem engedte kikötni.

Inger Stojberg dán menekültügyi és integrációs miniszter pedig közölte, hogy Dánia novemberig meghosszabbítja az ideiglenesen visszaállított ellenőrzést a dán–német határon biztonsági okok, illetve az országba érkező menedékkérők ellenőrzése miatt.

Hazánk kiáll a kvótaper ellen

Kemény választ adott az Igazságügyi Minisztérium Brüsszelnek: közölte, a magyar kormány is kiáll a kötelező migránskvóta ellen, Budapest pedig sem az egyszeri, sem az állandó kvótából nem kér. Így reagált a tárca a kérdésekre, amelyeket az Európai Bíróság küldött hazánknak, miután kitűzte az Európai Bizottság Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben indított „kvótapere” tárgyalásának időpontját. Hozzátették: Budapest ragaszkodik ahhoz, hogy egy állam se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére; a kérdésekben Magyarország a perben eddig is képviselt álláspontját hangoztatta az EU-szerződés 72. cikkére hivatkozva, amely a tagállamok jogát biztosítja az intézkedésekre saját biztonságuk fenntartása érdekében – s amelynek alapján jogszerűen maradhatott el a kvótahatározat végrehajtása. A bizottság jogsértő eljárása miatt pedig a kormány úgy véli, hogy a keresetet el kell utasítani. A tárgyalás kapcsán ítélet nyáron vagy ősszel várható. (VZ)

Bevándorláspárti elismerés Sorosnak

„A Hispanic Federation nevű szélsőségesen bevándorláspárti szervezet kitüntetésben részesítette George Sorost, akit a »folyamatos odaadásáért« jutalmaztak a latinó migránsok beáramoltatásának támogatása miatt” – jelentette tegnap a Tűzfalcsoport blog. Felidézték, a szervezet kezdetektől fogva élesen támadja Donald Trump amerikai elnököt, akinek megválasztását az Egyesült Államok története egyik legveszélyesebb eseményének tekintik. A blog arról is beszámolt, hogy Glenn Beck rádiós és televíziós műsorvezető a Fox News amerikai konzervatív csatornán arról beszélt, hogy a mexikói határon megjelenő agresszív migránskaravánokat Soros által pénzelt „marxista–leninista” csoportok szervezik. Beck már korábban is beszélt arról, hogy a mil­liárdos „gazdasági és politikai rendszereket tett tönkre szerte a világban”, és az Egyesült Államok a következő célpontja. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink