Külföld

Svédországban vádat emelnek a Down-szindrómás fiatalembert lelövő rendőrök ellen

Egy rendőr ellen emberölés, két társa ellen pedig kötelezettségszegés miatt emeltek vádat, miután tavaly lelőttek egy autista fiatalt Svédországban.

Svédországban vádat emelnek a Down-szindrómás fiatalembert lelövő rendőrök ellen
Az elmúlt húsz évben a svéd rendőrség lövéseitől évente átlagban egy ember halt meg
Fotó: AFTONBLADET/STEFAN MATTSSON

A 20 éves Eric Torell, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, s egy hároméves értelmi képességeivel rendelkezett, tavaly augusztus 2-án a hajnali órákban kilopódzott az utcára az apja lakásából egy géppisztoly formájú játékfegyverrel játszani. A rendőrök azt gondolván, hogy valódi fegyver van nála, 25 lövést adtak le Torellre. A fiatalembert három lövés találta el, s rövid időn belül belehalt sebesüléseibe. 

Martin Tiden ügyész szerint a fiatal halálával gyanúsított rendőrök nem követték az ilyen esetekre vonatkozó megfelelő eljárást, ellenkező esetben láthatták volna, hogy „Eric, az áldozat, nem jelentett veszélyt”. Az eset társadalmi vitát gerjesztett a halált okozó erőszak hatósági alkalmazásáról.

Egy rendőr ellen emberölés, két társa ellen pedig kötelezettségszegés miatt emeltek vádat. Tiden ugyanakkor hangsúlyozta: a rendőrök jogosan nyitottak tüzet Torellre, amikor nem reagált felszólításukra, hogy dobja el a „fegyverét”, de abba kellett volna hagyniuk a tüzelést, amikor hátat fordított nekik.

„Remélem tisztázhatjuk a történteket, hogyan sülhetett el balul a dolog, s megváltoztatják a rendőrségi kiképzést, mert az ilyesmi nem fordulhat elő” - mondta Torell anyja a TT svéd hírügynökségnek nyilatkozva.

A svéd rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt húsz évben a rendőrség lövéseitől évente átlagban egy ember halt meg. Az utóbbi öt évben azonban növekedést mutat a statisztika. Csak tavaly hat ember vesztette életét a rendőrség miatt.

Anders Thornberg svéd rendőrfőnök felkérte a kormányt, hogy vizsgálja felül a szolgálati fegyverek használatára vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom