Külföld

Porosenko-párti képviselők eljárást követelnek Zelenszkij tévésorozatának alkotói ellen

Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök mögött álló parlamenti képviselők azt követelték pénteken a belügyminisztertől, hogy indítson büntetőeljárást a Nép szolgája című tévésorozat alkotói ellen.

Porosenko-párti képviselők eljárást követelnek Zelenszkij tévésorozatának alkotói ellen
Volodimir Zelenszkij történelmet írt, eredményét alighanem televíziós népszerűségének is köszönheti, több politikai kérdésben viszont az utolsó pillanatig kérdéses volt, mi az álláspontja
Fotó: AFP/Genya Savilov

A népszerű vígjátéksorozatban Volodimir Zelenszkij jelenlegi ellenzéki elnökjelölt játssza a főszerepet. Ő alakítja a kissé esetlen, de elveihez hű középiskolai történelemtanárt, aki diákjai unszolására indul el az elnökválasztáson, megnyeri, és ő lesz Ukrajna államfője.
ÓÚCsütörtökön a rendőrség eljárást indított egy Zelenszkij-ellenes kampányfilm készítői ellen, közszereplővel szembeni erőszakos fenyegetés címén. Arszen Avakov belügyminiszter közölte továbbá, hogy megerősítették a humorista elnökjelölt védelmét. A rövid reklámfilmben, ami Porosenko egyik internetes kampányfelületén jelent meg, az látható, hogy Zelenszkijt elcsapja egy kamion, majd megjelenik egy kokaincsík, amit felszippantanak. Azt próbálják ugyanis elhitetni róla, hogy kábítószer-élvező. Később Porosenko kampánystábja azt állította, hogy semmi közük a videóhoz, nem tudják, hogyan került az üzenetküldő oldalukra.

Ehhez képest pénteken két Porosenko-párti képviselő - Irina Herascsenko parlamenti alelnök és Olekszij Honcsarenko - is követelte, hogy ha a kampányfilm készítői ellen lejárás indult, akkor induljon büntetőeljárás a Nép szolgája című sorozat alkotói és főszereplői ellen is. Az alelnök emlékeztetett azokra az epizódokra amelyekben "lelövik a parlamenti képviselőket", illetve "eltemetik az elnököt". Rámutatott: Nagyija Szavcsenko képviselő jelenleg is előzetes letartóztatásban van azzal a váddal, hogy terrortámadást készült végrehajtani a parlamentben.

A filmsorozat egyik epizódjában arról van szó, hogy az elnök álmában lövi szét gépkarabéllyal a parlamentben ülésező képviselőket, a másik jelenetben pedig nem az elnök, hanem egy képzeletbeli korrupt politikus temetése játszódik, és egészében a sorozat egy játékfilm, amiben minden szereplő kitalált, tehát nem valós személy.

Vadim Trojan belügyminiszter-helyettes a képviselőknek azt javasolta, hogy amennyiben bárki személyesen fenyegetve találta magát a sorozattól, forduljon a rendőrséghez, de - mint mondta - eddig ilyen tartalmú feljelentést nem kaptak. Emlékeztetett viszont arra, hogy január 1-je óta a választási törvények megsértését illetően több mint 7500 ügyet jegyeztek fel a hatóságok, és ezek egy része már bírósági szakaszban van.

Tetyjana Csornovol kormánypárti képviselő az iránt érdeklődött, igaz-e, hogy Zelenszkij 2014-ben katonai behívót kapott, aminek nem tett eleget. Ivan Rusznak védelmi miniszter-helyettes azt válaszolta, hogy utánanéznek.

Közben Zelenszkij és Porosenko először beszélt egymással közvetlenül egy tévéműsorban. A hivatalban lévő elnök az 1+1 csatorna stúdiójában volt, míg Zelenszkijt telefonon kapcsolták, mert már úton volt Párizsba, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia államfővel.

A jelöltek ugyanakkor továbbra sem tudtak megállapodni nyilvános vitájuk időpontjáról. Porosenko április 14-én szeretne Zelenszkijjel vitázni az Olimpiai Stadionban, utóbbi viszont ragaszkodik az április 19-éhez. Julija Timosenko Haza-párti vezető, aki harmadik helyen végezve esett ki a versenyből, videoüzenetben fordult az állva maradt jelöltekhez, arra kérve őket, hogy a küzdelmük közben ne rombolják le az államfői státus méltóságát, és legyenek egymás iránt emberségesek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom