Külföld

Őrizetbe vették Ecuadorban Julian Assange egy feltételezett bűntársát is

Őrizetbe vették Ecuadorban csütörtök délután Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának egy feltételezett bűntársát - jelentette be a latin-amerikai ország belügyminisztere.

Őrizetbe vették Ecuadorban Julian Assange egy feltételezett bűntársát is
Julian Assange hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt
Fotó: MH

Az illetőt - akiről még azt sem közölték, hogy férfi-e vagy nő - a quitói repülőtéren tartóztatták le, amikor egy Japánba induló géphez tartott. A miniszter közlése szerint a gyanúsított nem csupán Assange cinkosa lehet, hanem Ecuador kormánya ellen is kémkedhetett. 

A brit rendőrség szintén csütörtökön - de az időeltolódás okán fél nappal korábban - vette őrizetbe Julian Assange-t, aki hét évig Ecuador londoni nagykövetségén élt, hogy ne tudják kiadni más országoknak, Lenín Moreno ecuadori elnök azonban a minap visszavonta Assange diplomáciai menedékjogát.

Trump korábban méltatta a Wikileakset, most azt mondja, semmit nem tud róla

A korábbiakhoz képest visszafogottan reagált Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítójának őrizetbe vételéről kérdező újságíróknak csütörtökön a washingtoni Fehér Házban Donald Trump amerikai elnök.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett arra, Trump mostani reakciója élesen elüt attól, ahogyan a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában dicséretek özönével fogadta a WikiLeaks kiszivárogtatását.

Az elnök, amikor Assangre-ról kérdezték annyit válaszolt, az ügy nem tartozik rá. Mint mondta, tudja, hogy "történt valami (az ausztrál férfival) kapcsolatban". Hangsúlyozta, látta ami történt vele és az ügyben lesz döntés. Szerinte ez nagy mértékben az igazságügyi miniszter feladata lesz. Valójában nem tudok róla semmit - mondta az elnök.

Az AP ugyanakkor felidézte, hogy 2016-ban Trump lelkesen méltatta a Wikileakset, miután az oldal közzétette ellenlábasa, Hillary Clinton kampánystábjának ellopott elektronikus leveleit.

A dokumentumok akkoriban, 2016 októberében, kerültek napvilágra, amikor megjelent az Access Hollywood című, elsősorban hírességekkel foglalkozó szórakoztató műsor titokban készült videofelvétele a The Washington Post című lap honlapján. A felvételen, amely egy 2005-ben készült beszélgetést rögzít, Donald Trump sértő és megalázó megjegyzéseket tesz nőkre, és a műsorvezető, Billy Bush egyetértően bólogat, és kiegészíti az elhangzott trágárságokat. Trump a botrány hatására bocsánatot kért, s kijelentette, hogy nem büszke az elhangzottakra, de az egész csak afféle "öltözői férfibeszéd" volt. 

Ebben a helyzetben jól jött Trumpnak és kampánystábjának, hogy megjelent John Podesta, a Clinton-kampánytörzs menedzserének
levelezése, ami nagy kárt okozott a demokrata pártiaknak. Trump akkor azt mondta, "Ez a WikiLeaks olyan, mint egy kincs". "Szeretem olvasni a Wikileaksszet" - hangoztatta. Mintegy száz alkalommal beszélt erről, a republikánusok kampányközpontjában pedig ott függött  Assange plakátja.

Trump a későbbiekben egy alkalommal sem szólt aggodalommal a demokrata párti dokumentumok nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban, azzal sem vádolta a kiszivárogtató portált, hogy olyan érzékeny, titkos amerikai kormányzati oldalakat hozott nyilvánosságra, amelyek miatt csütörtökön megvádolták Assange-t.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom