Külföld

Kivonszolták Assange-ot a nagykövetségről

Julian Assange, a Wikileaks alapítója 2012 óta tartózkodott Ecuador londoni nagykövetségén, miután csütörtökön őrizetbe vették a brit hatóságok. 

Kivonszolták Assange-ot a nagykövetségről
A brit hatóságok után az Egyesült Államokban is vádat emeltek Assange ellen
Fotó: Youtube

Ahogy azt korábban megírtuk, a londoni rendőri egységeket Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta az Assange-nak korában megadott diplomáciai menedékjogot.

Objektum doboz

A WikiLeaks alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították, ugyanis nem jelent meg a bíróság által megszabott tárgyalási időpontban. Korábban a svéd ügyészség nemi erőszak gyanúja miatt folytatott nyomozást, de a vizsgálatot beszüntette, és visszavonta Assange nemzetközi körözését. A londoni magisztrátusi bíróság azonban ezután is fenntartotta a letartóztatási parancsot a szabadlábon védekezés fejében megszabott bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. 

Közben az Egyesült Államokban összeesküvés miatt vádat emeltek Assange ellen. Washington az USA történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a WikiLeaks portál alapítóját, amiért akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Ausztrália ellenzi, hogy a WikiLeaks-alapító halálbüntetést kapjon

Ausztrália pénteken jelezte: ellenezni fogja, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató oldalt alapító Julian Assange halálbüntetést kapjon az Egyesült Államokban, ha kiadják őt az amerikai hatóságoknak. 

Az ausztrál állampolgárságú Assange-t csütörtökön vette őrizetbe a Scotland Yard Ecuador londoni nagykövetségén, miután a latin-amerikai ország hét év után megvonta tőle a menedékjogot.

Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolj a WikiLeaks portál alapítóját, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt - köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat - lopott el és szivárogtatott ki. Ebben az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel működött együtt.

Scott Morrison ausztrál kormányfő leszögezte, hogy egy esetleges kiadatási ügynek semmi köze Ausztráliához, és Assange csak az általános konzuli segítségre számíthat. A 47 éves férfinak felelnie kell azért, hogy megsértette egy külföldi ország törvényeit - tette hozzá.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter Assange támogatóinak megnyugtatására elmondta: Canberra maximálisan ellenzi, hogy az Egyesült Államokban halálra ítéljék a férfit. Payne hozzátette: London biztosítékot kért Washingtontól arra, hogy Assange nem kap halálbüntetést, ha kiadják őt.

Eközben mintegy 30-an tüntettek Sydneyben a brit konzulátus épülete előtt a férfi elengedéséért, akit támogatói az igazság és a szólásszabadság bajnokának tartanak. Melbourne-ben hasonló kisebb megmozdulásra került sor.

Az ausztrál újságírói szakszervezet is Assange szabadon engedéséért emelt szót. Marcus Strom elnök szerint a férfit közérdekű információk megosztása, azaz újságírói tevékenység miatt üldözik. Strom rámutatott, hogy a WikiLeaks-et 2011-ben az ausztrál újságírás legrangosabb díjával, a Walkley-díjjal tüntették ki. A szakszervezeti vezető szerint Assange ügye egyben a sajtószabadság ügye.

A férfi anyja, Christine Assange azt kérte a hatóságoktól a Twitteren pénteken: bánjanak kíméletesen fiával, aki gyakorlatilag évek óta raboskodik anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom