Külföld

Adócsalókat segített Soros brüsszeli embere

Visszahívta Cecilia Wikströmöt EP-listája éléről a svéd liberális párt, a Liberalerna, miután a politikus a párt presztízsét súlyosan romboló adócsalási botrányba keveredett - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Adócsalókat segített Soros brüsszeli embere
A politikus aktívan részt vett a Sargentini-jelentés elkészítésében is
Fotó: EP

Az ügyet a svéd televízió robbantotta ki, noha később a részletek már lényegesen kisebb publicitást kaptak. Az ügy lényege, hogy Wikström liberális európai parlamenti képviselőként két, milliárdos adócsalással meggyanúsított cég igazgatótanácsában tevékenykedik hosszú évek óta. Soros György megbízható emberként tartják számon, tagja az EP bevándorláspárti testületének, a LIBE-bizottságnak, és őt bízták meg jelentéstevőként a dublini rendszer reformja kapcsán is. Rendszeresen agresszívan támadta Magyarországot, Orbán Viktort és azokat a politikusokat, akik Európa megvédését tűzték ki célul, és rasszistának nevezte a kvótanépszavazást, tudatta az Origo.

Wikström évek óta havi 70 ezer svéd koronával, vagyis mintegy 6200 euróval egészíti ki jövedelmét (ez nagyjából kétmillió forint), két, adócsalásba keveredett cég vezető tisztviselőjeként, az igazgatótanács irányító tagjaként. Ezzel nagyjából megduplázza havi képviselői járandóságát.

Amikor először kiderült, hogy Wikström nagyvállalatok fizetett lobbistájaként ül az Európai Parlamentben, azzal védekezett, hogy ez nem szabályellenes, és így is 100 százalékosan el tudja látni képviselői feladatait. „Nagy a munkabírásom” - mondta akkor a képviselő, aki vezető tisztségviselőként évek óta a súlyos adócsalási ügyekbe keveredett Beijer Alma AB és az Elekta AB cégek irányítója, és jól megfizetett lobbistája.

A Beijer Alma AB először a Panama-iratok kiszivárgása után, 2016-ban került gyanúba. Anders Wall, a cég akkori vezetője és főrészvényese a Bahamákon és Svájcban hozott létre offshore vállalatokat. Azonban már 2013-ban is gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben a cég körül, amikor határozat érkezett a svéd adóhatóságtól, ebből pedig kiderült, hogy Wall több mint egymillió korona értékű, külföldi vagyoni eszközöket vallott be, ami után Svédországban adóznia kellett volna, de ezt nem tette meg.

Cecilia Wikström 2018-ban lett a Beijer Alma AB igazgatója, annak ellenére, hogy tudott a cég botrányairól.

Wikström évek óta vezető tisztviselője a másik svéd cégóriásnak az Elekta AB-nek is. A közelmúltban a svéd adóhatóság 14 millió koronás adócsalással vádolta meg Laurent Leksellt, az Elekta AB tulajdonosát és az igazgatóság elnökét, Wikström közvetlen munkatársát. Ez a cég is azzal trükközött, hogy leányvállalatokat hozott létre olyan országokban, ahol sokkal alacsonyabbak az adók, miközben valós tevékenységüket Svédországban folytatták.

Cecilia Wikström egyértelműen Soros György emberének számít az Európai Parlamentben: 2009 óta európai parlamenti képviselő, az ALDE, vagyis a liberális frakció meghatározó, vezető tisztségeket betöltő tagja. Ő készítette elő például azt a jelentést, melyet az Európai Parlament bevándorláspárti többsége megszavazott 2017-ben a felső korlát nélküli kötelező betelepítésekről.

Rendszeresen felszólal a bevándorlást elutasító országokkal szemben, így például Magyarországgal vagy Lengyelországgal szemben. Aktívan részt vett a Magyarországot támadó Sargentini-jelentés előkészítésében is. Állásfoglalási indítványt nyújtott be Lengyelország ellen is.

Az EP még 2017 végén rábólintott a dublini rendszer reformjára, amely többek között a migránsok befogadásától vonakodó tagállamok szankcionálását (ezzel legfőképpen Magyarországot megcélozva) és a menedékkérők felső korlát nélküli áthelyezését írja elő.

Objektum doboz

A reform mellett teljes mellszélességgel kiálló LIBE-munkacsoport tagját, Cecilia Wikström EP-képviselőt akkor az Echo TV stábja szólaltatta meg. A Soros György megbízható embereiről készült listán szereplő politikus nem tagadta, hogy korábban „Soros Györggyel hasznos és gyümölcsöző megbeszélést” folytatott, s azt is mondta, hogy Soros kiemelt személynek számít Brüsszelben. Érdekességképpen megjegyezzük: a Sorossal való találkozó után pár nappal fogadta el az Európai Parlament a Wikström-jelentést a felső korlát nélküli kötelező betelepítésekről.
Wikström szavait alátámasztja egy Twitteren posztolt fénykép is, amelyen Soros Györggyel pózolt.

Ennek ellenére a liberális politikus arra a kérdésre, hogy mit gondol a Soros-tervről, azt válaszolta, ilyesmiről nem tud, szerinte nem létezik.

Cecilia Wikström ugyanakkor szerepel azon a listán, amely Soros György – 226 EP-képviselőt tartalmazó – megbízható szövetségeit sorolja fel. A dokumentumot egy brüsszeli lobbiszervezet állította össze a Nyílt Társadalom Alapítványok részére. Ebből kiderül, kik azok a képviselők, akiken keresztül Soros György befolyásolni tudja az uniós politikát.

Cecilia Wikström még 2016-ban nemes egyszerűséggel rasszistának nevezte a magyar kvótanépszavazáson feltett kérdést, kijelentette, hogy a határoknak nyitottnak kell lenniük, és a veszélyes emberek kiszűrése „egy jó biztonságteszt" az európai rendvédelmi szerveknek.

Wikström nemcsak a magyar kvótanépszavazás idején állt ki az illegális bevándorlók mellett, hanem tavaly év végén az ENSZ globális migrációs paktumát is teljes mellszélességgel támogatta. Akkor azt nyilatkozta, hogy a paktum révén legálisan lehet majd menedzselni a migrációt.

Élesen támadta azt az osztrák kormányt, amely Magyarországgal egyetemben elutasította a paktumot, mivel szerinte ez az osztrák lépés aláássa az unió egységét.

Wikström tevékenysége az elmúlt években nagyrészt arra irányult, hogy az illegális migrációt valahogyan legalizálja. Ezzel kapcsolatban több jelentés előkészítésében részt vett, valamint felszólalásaiban folyamatosan ostorozta a kormányfők tanácsát, hogy miért nem teszik magukévá az EP által megszavazott bevándorláspárti tervezeteket, és miért nem hajtják azt végre a tagállamokon.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom