Külföld

„Mérgező vita zajlik a világban a migránsokról”

"Példátlanul mérgező" vita zajlik a világban a menekültekről, migránsokról és általában a külföldiekről a politikában, a médiában, az internetes közösségi oldalakon és a mindennapi életben - adott hangot aggodalmának Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa kedden.

„Mérgező vita zajlik a világban a migránsokról”
A főbiztos szerint sok politikus támogatottsága növelésére használja fel a mérgező nyelvezetet és a vitát
Fotó: MH

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt New Yorkban felszólalva Grandi azt mondta, hogy korábban sohasem látott méreteket öltött a menekültek és migránsok megbélyegzése, és a problémákra adott válaszok egyre kevésbé megfelelőek.

Grandi úgy véli, hogy a mérgező politikai nyelvezet eredménye lehetett a március 15-i christchurchi merénylet is, amelyben egy ausztrál férfi 50 muszlimmal végzett a pénteki ima idején.

A menekültügyi főbiztos felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tagjai vegyenek példát az új-zélandi nemzet és vezetőik vérengzésre adott válaszáról. A csendes-óceáni szigetország a támadást követően egyebek között a globális összetartást megerősítő értékek és a befogadás fontosságát hangsúlyozta.

A főbiztos szerint sok politikus támogatottsága növelésére használja fel a mérgező nyelvezetet és a vitát, és ez a számításuk a jelek szerint be is válik. Azonban ez tisztességtelen azokkal szemben, akik a háború és az üldöztetés elől menekülnek - tette hozzá. Az ENSZ-tisztségviselő arra kérte a kormányokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a jelenlegi helyzet javításáért, amely - ahogy arra a christchurchi merénylet is rámutatott - kihat az országok biztonságára és stabilitására.

Ha nem teszünk semmit az ügyben, az nagyon komoly következményekkel járhat az egész világra nézve - figyelmeztetett Grandi.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom