Külföld

Jóváhagyta az új-zélandi parlament a fegyvertörvény szigorítását

Utolsó olvasatban is jóváhagyta az új-zélandi parlament szerdán a szigetország fegyvertörvényének szigorítását, alig néhány héttel a christchurchi terrortámadás után.

 A 120 fős törvényhozásban csupán egy képviselő szavazott az indítvány ellen, amelynek elfogadását a pártok egységesen támogattak.

„Nagyon ritkán volt ilyen egyetértésre példa, és nem tudok elképzelni olyan körülményeket, amelyek közepette nagyobb szükség lenne rá, mint most” - mondta a szavazásról Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök.

A törvény értelmében a betiltott fegyvereket szeptember 30-ig kell mindenkinek leadnia. Stuart Nash rendőrügyi miniszter szerint az első szavazás óta már több mint 300-at szolgáltattak be, és hozzátette azt is, hogy a kormány már dolgozik egy másik, fegyverekkel kapcsolatos törvénymódosításon, amelyet reményei szerint júniusban terjeszt majd elő. Azt mondta, a tervezett módosítás a többi közt a fegyvertartást érintené.

A most elfogadott szigorítás életbe lépéséhez már csak a kormányzó aláírására van szükség.

A törvényt első olvasatban egy héttel ezelőtt hagyta jóvá a parlament. Eszerint betiltanak minden olyan fegyvert, mint amilyenekkel a múlt hónapban két christchurchi mecsetben meggyilkoltak ötven embert.

A tervezet ellen ugyanaz a konzervatív képviselő szavazott, aki a múlt héten is: David Seymour akkor azt kifogásolta, hogy az indítványt rohamtempóban terjesztették be.

A márciusi terrortámadás óta Új-Zélandon megerősítették a biztonsági készültséget, Aucklandben - az ország legnagyobb városában - több, az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapjára készülő eseményt töröltek. Az ezzel kapcsolatos közlemény szerint a rendőrségnek nincs ugyan tudomása fenyegetésről, fontosnak tartja azonban, hogy a jelenlegi körülmények között mindenki biztonságban érezze magát.

A szomszédos Ausztrália 1996-ban tiltotta be az automata és félautomata lőfegyvereket a 35 emberéletet követelő Port Arthur-i mészárlás nyomán. Akkor több mint 600 ezer fegyvert semmisítettek meg. Ez volt Ausztrália történetének legsúlyosabb tömeges lövöldözése.

Kapcsolódó írásaink