Külföld

Az amerikai igazságügy-miniszter kiderítené, miért hallgatta le az FBI Trump kampánystábját 2016-ban

William Barr amerikai igazságügy-miniszter bejelentette szerdán, hogy vizsgálatot rendel el annak kiderítésére, hogy az általa vezetett tárca felügyelete alá tartozó Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2016-ban miért hallgatta le és figyelte meg a Trump-kampány munkatársait.

Az amerikai igazságügy-miniszter kiderítené, miért hallgatta le az FBI Trump kampánystábját 2016-ban
A William Barr nemcsak az FBI, hanem a hírszerzés 2016-os tevékenységét is kivizsgáltatja
Fotó: AFP/Stefani Reynolds

A politikus a szenátus költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán jelentette be ezt. A miniszter, miután kedden a képviselőház költségvetési bizottságának meghallgatásán vett részt, a szenátusban közölte: felkéri az igazságügyi minisztérium illetékes munkatársait, hogy kezdjék meg a vizsgálatot annak feltárására, hogy miért indított az FBI vizsgálatot a Trump-kampány Oroszországhoz fűződő vélelmezett kapcsolatai ügyében.

Barr az FBI és az amerikai elhárítás tevékenységét „kémkedésnek" nevezte, és közölte azt is, hogy nemcsak az FBI, hanem a hírszerzés 2016-os tevékenységét is kivizsgáltatja. A tárcavezető szerint fontos feltárni, hogy miért és kik hozták meg a Trump-kampány munkatársainak megfigyeléséről szóló döntést. „Úgy gondolom, nagyon fontos ügy, hogy egy választási kampányban kémkednek” - fogalmazott.

A miniszter felidézte azokat a visszaéléseket, hatalmi túlterjeszkedést, amelyet a vietnami háború idején az amerikai hírszerzés követett el a háború ellen tüntetők megfigyelésének elrendelésével. „A kémkedés megtörtént, a kérdés az, hogy ez megalapozott volt-e?" - fűzte hozzá a múltra utalva. Leszögezte azt is: ő, személyesen meg akar nyugodni, hogy a bűnüldöző szervek vagy a hírszerzés, 2016-ban nem terjeszkedett túl a hatalmán, nem követett el törvénytelenséget. A miniszter aggodalmát fejezte ki, hogy az igazságügyi minisztérium korábbi tisztségviselőinek nem minden döntése volt megfelelő.

Elemzők szerint a vizsgálat megindításáról szóló döntésével William Barr Donald Trump elnök és republikánusok feltételezését támogatja, miszerint 2016-ban a minisztérium és a hírszerzés egy része a maga módján Donald Trump elnökké választása ellen kampányolt. Rush Limbaugh, ismert jobboldali rádiós - akinek napi programját mintegy 15 millióan követik - azt mondta: William Barr leleplezte „a demokraták által kiagyalt összeesküvést”.

Demokrata párti politikusok ugyanakkor amiatti aggodalmuknak adtak hangot, hogy William Barr az elnök és a republikánusok álláspontját tette magáévá. Brian Schatz, hawaii demokrata párti szenátor például kifogásolta Barr szóhasználatát is, azt, hogy a miniszter a „kémkedés” kifejezést említette. Felvetése után William Barr korrigált, és „felhatalmazás nélküli megfigyelésről” beszélt.

Donald Trump elnök újságíróknak azonnal reagált is a szenátusi meghallgatáson elhangzottakra. Utalva a kampánya munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Muller-bizottságra, az elnök leszögezte: „kiderült, hogy akkor (2016-ban) törvénytelenségeket követtek el annak érdekében, hogy megindítsák ezt az egész koholt állításokon alapuló vizsgálatot”.

Az igazságügyi minisztérium 2016 nyarán indított vizsgálatot az oroszokkal történő vélelmezett összejátszásra hivatkozva, és ez a vizsgálat szolgált a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság március elején lezárult vizsgálatának alapjául. A Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy a választási győzelem érdekében Donald Trump kampánycsapatának bármelyik munkatársa is összejátszott oroszokkal.

Kedden este a Fox televízióban Jim Jordan republikánus képviselő kijelentette: neki és néhány képviselőtársának bizonyítékok állnak rendelkezésére arról, hogy az igazságügyi minisztériumban 2016-ban egyesek sok mindent elkövettek Trump megválasztásának megakadályozásáért. Jordan képviselő konkrétumokat nem említett.

Kapcsolódó írásaink