Külföld

A CDI elítélte a baloldali, liberális pártok összefogását a szélsőjobboldallal

A kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség, a CDI végrehajtó bizottsága szerdai brüsszeli ülésén mélységesen elítélte több európai baloldali és liberális párt összefogását az alapjogok és a jogállamiság ellen a szélsőjobboldallal - közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-vel telefonon szerdán.

A CDI elítélte a baloldali, liberális pártok összefogását a szélsőjobboldallal
A baloldal és a liberálisok a hatalomért az antiszemita Jobbikkal és képesek összeállni. A kép jobb szélén Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, aki korábban listázni akarta a zsidó származású parlamenti képviselőket
Fotó: MH

Németh Zsolt elmondta, a CDI az Európai Parlament épületében tartott tanácskozásán elfogadott határozatában elítélte a Magyarországon és Szerbiában tapasztalt jelenséget, amely különösképpen a rasszizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet formájában jelentkezik. A közép-európai politikai helyzet alakulását értékelő szöveg a Jobbikot, illetve a szerbiai Dveri pártot emeli ki szélsőséges, EU-ellenes, antiszemita és rasszista retorikája miatt - mondta a politikus.

A pártszövetség elítélte, hogy a Jobbik vezetője a magyar parlament és a kormány zsidó tagjainak összeírására szólított fel. Örömmel vette tudomásul ugyanakkor, hogy az elmúlt időben egyre több zsidó származású ember vállalta nyíltan identitását Magyarországon, amely a „gyűlölet koalíciója hatalomra kerülése esetén veszélybe kerülne” - mondta Németh Zsolt.

A CDI mély aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a demokratikusan megválasztott szerb kormány ellen tüntetők agresszív támadást intéztek az ország közszolgálati rádiójának és televíziójának belgrádi székháza ellen - tette hozzá.

A fideszes politikus közölte: a kereszténydemokrata pártokat tömörítő politikai szövetség elítélte az európai szocialista és liberális pártok, valamint az idegengyűlölő, antiszemita és EU-ellenes szélsőséges mozgalmak összefogását.

A CDI arra szólított fel minden politikai erőt, hogy biztosítsanak zéró toleranciát a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus és a szélsőségesség minden formájával szemben - közölte Németh Zsolt.
 

Kapcsolódó írásaink