Külföld

Donald Trump: Távozik Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter

Donald Trump amerikai elnök bejelentette vasárnap, hogy távozik posztjáról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter.

Donald Trump: Távozik Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter
Fotó: mh

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében tájékoztatott Nielsen távozásáról. Közölte azt is, hogy Kevin McAleenan, a vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője lesz a belbiztonsági tárca ügyvivő minisztere.     

A The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozó információi szerint Nielsen - aki pénteken elkísérte az elnököt a mexikói határhoz - vasárnap a kora délutáni órákban a Fehér Házban találkozott Donald Trumppal és Mick Mulvaney ügyvezető kabinetfőnökkel. A megbeszélés témája eredetileg a migrációs helyzet volt, valamint a bevándorlási hivatal (ICE) élére jelölt Ron Vitiello jelöltségének visszavonása. Nielsent a The Wall Street Journal információi szerint meglepetésként érte a hír, hogy távoznia kell posztjáról.         

Az első kommentárok szerint Donald Trump elégedetlen volt a belbiztonsági minisztérium munkájával. Az NBC televízió kormányzati forrásokból származó értesülései szerint Kirstjen Nielsen támogatottsága a kormányzaton belül is gyönge volt. "Kirstjen Nielsen már a kinevezése pillanatától egy katasztrófa volt, hibát hibára halmozott" - idézte az NBC televízió a Bennie Thompson demokrata párti képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke által kiadott közleményt.         

Az amerikai médiában már tavaly novemberben olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Trump meneszti Nielsent, mert a miniszternek nincs határozott elképzelése a migránskérdés rendezéséről.         

A 46 éves Nielsen 2017 decembere óta vezette a belbiztonsági minisztériumot, amely hatáskörében tartozik Donald Trump egyes, legvitatottabb politikai elképzeléseinek a megvalósítása, mint például a fal építése a mexikói határon.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom