Külföld

Az európai szuverenista pártokkal indítja el EP-kampányát Matteo Salvini

A beharangozottnál kevesebb politikai erő vesz részt a Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője meghirdette szuverenista EP-kampánynyitó rendezvényen Milánóban hétfőn, annál nagyobb a visszhangja, főleg azután, hogy a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Luigi Di Maio a holokauszttagadók találkozójának nevezte.

Az európai szuverenista pártokkal indítja el EP-kampányát Matteo Salvini
Matteo Salvini olasz belügyminiszter beszédet mond a Családok Világkongresszusán Veronában
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

Az eredetileg programadó kongresszusként összehívott találkozó központi eseménye Matteo Salvini és európai politikai szövetségeseinek közös sajtókonferenciája lesz. A tájékoztató hétfőn délelőtt a Liga vezetőjének közösségi oldalán egyenesben követhető olasz, angol, német nyelven. 

A szuverenista pártok közös EP-választási kampánynyitója a Józan ész Európája felé címet kapta, A népek felemelik fejüket alcímmel. Helyszínként Milánó egyik központi nagyszállodáját választották: mintegy húsz európai párt képviselteti magát. Az előzetes program szerint - Matteo Salvini mellett - többek közt jelen lesz Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért (AfD) szóvivője, Anders Primdahl Vistisen, a Dán Néppárt (DF) európai parlamenti képviselője, valamint Olli Kotro, az Európai Parlamentbe most belépni készülő Finnek Pártja (FP) jelöltje. 

Matteo Salvini közösségi oldalán bejegyezte, hogy "történelmi szövetségeseit" és "Európa új erőit" is Milánóba szólította annak érdekében, hogy megváltoztassák Európát. 

"Gyökeresen meg akarjuk változtatni ezt a mostani Európát, azzal a józan ésszel és gyakorlatiassággal, amelyet az olasz kormány vezetésében is felmutatunk (...) a nézeteinket és céljainkat osztó politikai erőkhöz fordulok: olyan Európáért, amely az első helyre a népeket helyezi, nem a bürokratákat, a bankárokat, a jók szerepét játszókat vagy a migránshajókat" - írta Matteo Salvini. 

Elemzők hangsúlyozták, hogy a milánói találkozó az eddig három EP-frakcióban, a Nemzetek és Szabadságok Európája (ENF), a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportjában felosztott európai pártok erejét kívánja egységesíteni. A La Repubblica című olasz napilap számításai szerint a három frakció mandátumainak száma megelőzheti az Európai Szocialisták Pártjáét (PSE), megközelítve az Európai Néppárt (EPP) erejét. 

A korábbi bejelentésekkel szemben a milánói találkozón nem vesz részt Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RS) elnöke, aki pénteken Párizsban találkozott Matteo Salvinivel. Távol marad Orbán Viktor, a Fidesz és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője. Matteo Salvini ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy utóbbiakat nem is hívta meg, mivel teljes köztük az egyetértés. 

 Luigi Di Maio, az M5S vezetője erőteljesen elhatárolódott a szuverenisták találkozójától, akiket holokauszttagadóknak nevezett. Di Maio az olasz köztelevízió vasárnap esti műsorában kijelentette: jó, ha a választók ismerik a különbséget egy olyan politikai erő, mint az M5S és Marine Le Pen vagy Orbán Viktor pártja között. 

"Ha ezek az erők kerülnek hatalomra, meggyengítenék Olaszországot, mivel megakadályozzák a menedékkérők áthelyezését, és ellenünk vannak az európai költségvetés rugalmasabbá tételében is" - jelentette ki Luigi Di Maio. 

Matteo Salvini úgy reagált, hogy nem érdekli a múlt, a demokráciát és a jogokat támogatja, de "Európát csak azokkal lehet megváltoztatni, akik az utóbbi években nem irányították az EU-t". 

Matteo Salvini nem mondott le az EP-választás előtti tömegdemonstrációról sem: ezt a jelenlegi tervek szerint május 18-án a milánói dómtéren akarja megrendezni, ide szólítva Európa szuverenista erőit.