Külföld

A Kreml megbízható embereként tartja számon a német AfD egy parlamenti képviselőjét

A Der Spiegel című német hírmagazin pénteken közölt értesülése szerint megbízható embereként tartja számon az orosz vezetés a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki ereje, az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt egy parlamenti képviselőjét, akit a német sajtóban összefüggésbe hoznak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának tavaly február eleji felgyújtási kísérletével.

A Der Spiegel hírportálján közölt beszámoló szerint a ZDF német országos köztelevízióval, a BBC brit közszolgálati médiatársasággal és a La Repubblica című olasz lappal közösen végzett munkájuk alapján az eddig ismertnél kiterjedtebbek a német politikusokra irányuló orosz befolyásszerzési törekvések.

Ezt jelzi egy 2017 áprilisában, a legutóbbi Bundestag-választást felvezető kampány előtti hónapokban az orosz elnöki adminisztráció felső szintjén terjesztett feljegyzés, amely arról szól, hogy miként lehet destabilizálni európai uniós tagállamokat és hogyan lehet a propaganda révén elterjeszteni a Kreml álláspontjának, érdekeinek megfelelő nézeteket.

A konkrét projektek között szerepel a német nyilvánosságban mindig is oroszbarát nézeteket hangoztató Markus Frohnmaier AfD-s politikus, képviselőjelölt támogatása. A dokumentumban jelentősnek ítélték a politikus esélyét a bejutásra, és arra a megállapításra jutottak, hogy teljes mértékben ellenőrzés alatt álló képviselő lesz a Bundestagban.

A Markus Frohnmaier ügyvéde útján közölte, hogy soha nem kért és nem is kapott támogatást orosz politikai, gazdasági vagy civiltársadalmi körökből.

Januári német sajtóbeszámolók szerint Markus Frohnmaier képviselői irodájának egy volt munkatársa, Manuel Ochsenreiter lehetett az ötletadója a KMKSZ székháza elleni Molotov-koktélos támadásnak, amely a magyar-ukrán kapcsolatok megrontását célozhatta. A provokáció orosz érdekeket szolgálhatott. Manuel Ochsenreiter alaptalannak nevezte a beszámolókban tett állításokat, és távozott a képviselői stábból, Markus Frohnmaier közlése szerint munkaviszonyát saját kérésére szüntették meg.