Külföld

Újabb migránsmentő hajó kikötését utasította el Salvini

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerint Németországba kell vinnie a migránsokat a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának, amely 64 bevándorlóval a fedélzetén a Málta és Lampedusa közötti tengerszakaszra ért csütörtökön és kikötést kért Olaszországban.

Újabb migránsmentő hajó kikötését utasította el Salvini
Salvini Hamburgba küldte a Sea-Eye nevű német civil szervezet hajóját
Fotó: MH

Matteo Salvini szokása szerint közösségi oldalán jelentette be döntését.

Az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak az illegális migránsokat szállító, az embercsempészekkel összejátszó civilszervezetek előtt - hangoztatta az olasz belügyminiszter. Hozzátette: mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, "vigyék őket Hamburgba!". Salvini megjegyezte, az embercsempészek egyre agresszívebbek, az NGO-k pedig problémákat teremtenek. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság biztonságosnak nyilvánította a líbiai kikötőket.

A szervezet Alain Kurdi nevű hajója a líbiai Zuara területéhez tartozó vizeken vette fedélzetére az embereket, miután a gumicsónakjuk elsüllyedt. A mentési művelet a líbiai kutatási és mentési (Sar-) zónában történt. A civil hajó nem várta meg a líbiai parti őrség helyszínre érkezését, biztonságos kikötőt kért a máltai és olasz hatóságoktól. A 64 fedélzeten tartózkodó ember között tíz nő és hat gyerek van.

A szicíliai Palermo városának polgármestere, Leoluca Orlando jelezte, hogy kész befogadni a Sea-Eye hajóját. A dél-olaszországi partokon legutóbb az Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Humans szervezet Mare Jonio nevű hajója kötött ki március 19-én ötven migránssal, akiket szintén a líbiai vizeken vettek fedélzetre. A hajót az olasz hatóságok lefoglalták, a hajó kapitánya és a szervezet vezetői ellen eljárás indult illegális migráció pártolása címén. Azóta a Mare Jonio lefoglalását megszüntették, a hajó április elejétől már a szicíliai Marsala kikötőjében készül az újraindulásra.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom