Külföld

Távozik Buteflika algériai elnök

A kitartó tüntetőkhöz csatlakozott kedden a hadsereg vezérkara is, és lemondásra szólították fel az államfőt

Lemondott Abdel-Azíz Buteflika algériai elnök a csaknem 20 éves uralma ellen hetek óta tartó tüntetések után – közölte kedd este az APS algériai állami hírügynökség.

Távozik Buteflika algériai elnök
Buteflika 1999 óta volt Algéria elnöke
Fotó: MH

A bejelentés nem sokkal azután történt, hogy Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter a fegyveres erők parancsokságával történt tárgyalása után lemondásra szólította fel az elnököt. Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben a felsőház elnöke – jelenleg Abdel-Káder Binszáleh – veszi át az államfői teendőket a választásokig.

Buteflika 1999 óta volt Algéria elnöke, de 2013-ban agyvérzést kapott, és azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Az észak-afrikai országban azt követően kezdtek tömeges tiltakozásokba, hogy Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért.

Tegnap a lemondást éljenző, algériai zászlókat lengető tömeg gyűlt össze Algír belvárosában. Az arra megforduló járművek sofőrjei pedig hangos dudálással fejezték ki örömüket. Többen hangoztatták a további tüntetések szükségességét. „Buteflika elment, de még koránt sincs vége” – mondták.

Oroszország Algéria szövetségeseként felszólította nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjon az ország belügyeibe való beavatkozástól. A volt gyarmattartó, Franciaország külügyminisztere, Jean-Yves Le Drian kijelentette: bízik Algéria képességében, hogy a demokratikus átmenetet ugyanazzal a „nyugalommal és felelősséggel” fogja alakítani, mint az utóbbi hetek történéseit.