Külföld

Biztonságosabbá vált Németország

A hatóságok kevesebb iszlámellenes, illetve erőszakos bűncselekményről szereztek tudomást tavaly, mint 2017-ben

Az erőszakos bűncselekmények száma 1,9 százalékkal volt kevesebb tavaly Németországban, mint 2017-ben, a külföldi gyanúsítottak száma pedig gyakorlatilag változatlan maradt a német szövetségi belügyminisztérium adatai szerint. Tartós sikerről viszont még nem lehet beszélni.

Biztonságosabbá vált Németország
Vékony füzet, alacsony számok: Holger Münch, a bűnügyi hivatal feje a belügyet vezető Horst Seehofernek és Hans-Joachim Grote tartományi belügyérnek prezentál
Fotó: AFP/DPA/Wolfgang Kumm

Tovább csökkent 2017-hez képest a regisztrált bűncselekmények száma tavaly Németországban a szövetségi belügyminisztérium kedden Berlinben bemutatott bűnügyi statisztikája szerint, amelyből az MTI közölt részleteket. A kimutatás alapján tavaly 5 555 520 bűncselekményt regisztráltak, ami 3,6 százalékos csökkenés a 2017-es 5 761 984-hez képest. A felderítési arány 57,1 százalékról 57,7 százalékra emelkedett.

Horst Seehofer belügyminiszter sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ugyanakkor a bűnözés csökkenésének folyamata még nem tükröződik a lakosság biztonságérzetében. Elmondta, hogy tartós sikerről majd csak akkor lehet beszélni, ha a kedvező folyamat trenddé erősödik. A belügyminiszter aláhúzta, hogy a közkeletű vélekedéssel szemben az erőszakos bűnesetek száma is csökkent 1,9 százalékkal, 188 946-ról 185 377-re. Ezen belül a szexuális bűncselekmények száma 18,2 százalékkal mérséklődött, 11 282-ről 9234-re.

Mindezek mellett ugyanakkor több bűncselekménytípusnál növekedést regisztráltak, így például a kábítószerrel visszaélés eseteinek száma 6,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékű, 39,9 százalékos növekedést a rendőri intézkedéssel szembeni ellenállás, illetve a rendőrök elleni erőszakos támadás esetében jegyezték fel.

Miközben egyébként minden német tartományban pozitívabb képet mutatnak a bűnügyi statisztikák, Bajorországban 0,9 százalékkal, 635 420-ra nőtt a regisztrált bűncselekmények száma.

A Neue Osnabrücker Zeitung szintén a statisztikára hivatkozva tegnap azt írta, hogy 2018-ban összesen 813 iszlámellenes bűncselekményről szereztek tudomást a hatóságok, amely szám szintén kevesebb, mint a 2017-es 950. Nem árt viszont megjegyezni, hogy sok incidenst nem jelentenek a hatóságoknak.

A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyek száma 2,9 százalékkal, 2 051 266-ra csökkent. Közülük 708 380-an voltak nem német állampolgárságú bűnelkövetők, ami 3,8 százalékos csökkenés a 2017-es 736 265-höz képest. A külföldiek közül 165 769-en tartoztak a német bűnügyi statisztika szaknyelvében bevándorlónak nevezett személyek csoportjába, számuk 0,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi 167 268-hoz képest.

A német bűnügyi nyomozók szövetségének elnöke, Sebastian Fiedler azonban a Die Welt című lapnak azt mondta, a bűnügyi adatok csak részben tükrözik a valóságot. Szerinte inkább a rendszeres biztonsági jelentéseket érdemes figyelni, amely alapján a bűnözés mértéke 2018-ban 57,7 százalék volt, ami érdemben nem változott az elmúlt 15 évben.

A német kormánypárti Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Der Tagesspiegel cikke szerint egyébként további szavazókat veszít. Mint írták, a CDU szimpatizánsai hozzászoktak a korábbi pártvezető, Angela Merkel kancellár mérsékelt stílusához, amely példát az új pártelnök, Annegret-Kramp Karrenbauer nem képes követni. A CDU támogatottsága könnyen ismét 30 százalék alá eshet – írta a német lap. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom