Külföld

Theresa May: A Brexit további halasztására van szükség

Theresa May brit miniszterelnök szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból.

Theresa May: A Brexit további halasztására van szükség
Theresa May
Fotó: AFP

A konzervatív párti brit kormányfő kedd este, hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában egyenes utalást tett arra is, hogy széles körű, az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

May kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni "egy megállapodást" a Brexit feltételrendszeréről.

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította.

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig.

A márciusi EU-csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Mivel a Brexit-megállapodást az alsóház éppen pénteken vetette el harmadszor is, az EU-csúcson született döntés alapján új határidő lépett életbe: Londonnak immár április 12-éig, vagyis jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását.

Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a brit EU-tagság jövő pénteken megszűnhet, függetlenül attól, hogy a londoni alsóház addig elfogadja-e a Brexit-megállapodást.

A határidő azonban ténylegesen ennél is szűkebb, mivel a Brexit-megállapodás harmadik londoni elutasítása után Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnöke már április 10-ére soron kívüli EU-csúcsot hívott össze, amelynek célja a további Brexit-hosszabbítást célzó brit kezdeményezés és az ezt alátámasztó érvek elbírálása.

Emmanuel Macron francia elnök, aki kedden Párizsban fogadta Leo Varadkar ír kormányfőt, közös sajtótájékoztatójukon kijelentette: nem tekinthető magától értetődőnek a Brexit további halasztása.

Kedd esti nyilatkozatában Theresa May ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy London legfeljebb az EU által a Brexit-megállapodás elfogadása esetére megállapított május 22-i határidőig kérné a kilépési határidő meghosszabbítását. Kijelentette: ha sikerül a parlamentben egyezségre jutni, a kormány olyan menetrendet kíván kidolgozni és az uniós csúcs elé tárni, amelynek alapján a kilépési megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot a londoni parlament még május 22. előtt elfogadhatja.

A kormányfő szerint ezzel biztosítható, hogy az Egyesült Királyságnak ne kelljen részt vennie a másnap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Downing Street-i nyilatkozatában Theresa May kijelentette, hogy a Brexit-folyamatban kialakult vita és megosztottság nem tartható fenn sokkal tovább, mivel a parlamenti képviselőkre és mindenki másra is óriási nyomás nehezedik, és ez már a brit politikát károsítja.

A konzervatív párti miniszterelnök kijelentette azt is, hogy a patthelyzet feloldása végett kész Jeremy Corbynnal, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjével közösen kidolgozni egy olyan tervet, amelynek alapján az Egyesült Királyság rendezett módon tud kilépni az Európai Unióból.

Theresa May hangsúlyozta azonban, hogy bármely tervnek összhangban kell lennie a már meglévő kilépési megállapodással, mivel London erről a megállapodásról jutott egyezségre a 27 EU-társállammal, és az EU többször is leszögezte, hogy nem hajlandó a Brexit-feltételrendszer újranyitására.

May szerint a további tárgyalási folyamat ideális kimenetele az lenne, ha ő és a Munkáspárt vezetője közösen juthatna egy olyan megoldásra, amelyet a londoni alsóház elé lehetne terjeszteni jóváhagyásra, és amelyet ő már a jövő heti EU-csúcson be tudna mutatni.

Ha azonban nem sikerülne ilyen egységes hozzáállást kidolgozni, akkor a kormány "számos opciót" terjesztene az alsóház elé, amely szavazássorozattal dönthetne arról, hogy milyen utat kíván követni - mondta a brit miniszterelnök.

May hangsúlyozta, hogy a kormány kész a ház döntéseinek teljesítésére.

A kormányfő ezzel alig burkoltan arra utalt, hogy vissza akarja venni a kezdeményezést a parlamenttől a Brexit további menete ügyében, azzal, hogy egyéb megállapodás híján a kormány terjesztene alternatív javaslatokat a ház elé.

Az alsóház a múlt héten hagyta jóvá azt a képviselői indítványt, amelynek alapján a törvényhozók saját kezdeményezésükre szavazhattak a Brexit-megállapodás különböző alternatíváiról.

Ez a brit alkotmányosság újkori történetében példátlan kísérlet volt arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott Brexit-folyamat további irányítását, annak ellenére is, hogy úgynevezett indikatív - vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag nem kötelező - szavazásokról volt szó.

A ház múlt szerdán nyolc, hétfőn négy alternatív javaslatról voksolt, de egyik indítvány sem kapott többséget.

Macron: Az EU nem válhat tartósan a brit válság túszává

Emmanuel Macron francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a Brexit miatti  brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

Emmanuel Macron francia államfő kedden úgy vélte, hogy az Európai Unió nem válhat tartósan a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) miatti brit válság túszává, és amennyiben Londonnak nem sikerül április 10-ig egy "hiteles alternatív tervet" bemutatnia, úgy "maga választja a megállapodás nélküli kilépést" az Európai Unióból.

"A mi prioritásunk az Európai Unió és a közös piac megfelelő működése kell, hogy legyen. Az Európai Unió nem lehet tartósan az Egyesült Királyság politikai válsága megoldásának a túsza" - fogalmazott a francia elnök a hivatalában Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján, mielőtt a Brexittel kapcsolatos fejleményekről tanácskoztak.

Emmanuel Macron ígéretet tett arra, hogy Franciaország és az Európai Unió, "bármi is történjék, soha nem hagyja magára Írországot és az íreket". Elismerte ugyanakkor, hogy "elképesztő nehézséget jelentene Írországnak" a megállapodás nélküli Brexit. 

A megbeszélését követően Leo Varadkar arra figyelmeztetett, hogy Írország nem szeretne az "a hátsó ajtó lenni", amelyen keresztül az EU és a London közötti megállapodás hiányában a britek bejárnának a közös piacra. 

Emmanuel Macron emlékeztetett arra, hogy miután a Brexit-megállapodást a brit alsóház harmadik alkalommal is elvetette, "jelenleg minden alternatíva a megállapodás nélküli kilépés felé mutat". 

"Az Egyesült Királyságnak egy, a többség által támogatott hiteles alternatív tervet kell április 10-ig bemutatnia ahhoz, hogy (a megállapodás nélküli kilépés) elkerülhető legyen. Ennek hiányában gyakorlatilag maga választja megállapodás nélküli kilépését. Mi nem tudjuk helyette elkerülni a kudarcot" - figyelmeztetett a francia elnök. 

"Hogy az új terv új választásokat, népszavazást vagy olyan más megoldást tartalmazzon, mint egy vámunió? Nem az én dolgom előírni, de mi mindenre nyitottak vagyunk. Londonnak kell megmondania, de most kell megmondania" - tette hozzá Emmanuel Macron. 

A francia elnök azt is jelezte, hogy a Brexit-tárgyalások "hosszú elnyújtása" nem jelenti egyértelműen vagy automatikusan, hogy az Egyesült Királyság részt vesz a májusi európai parlamenti választásokon.  "Új kapcsolatot kell kiépítenünk az Egyesült Királysággal. Barát és alapvető szövetséges marad. De nem tölthetünk el hónapokat továbbra is a válásunk feltételeinek meghatározásával és a múlt rendezésével" - jelentette ki Emmanuel Macron. 

Az ír miniszterelnök úgy vélte, hogy Theresa May brit miniszterelnöknek "maradt még ideje arra, hogy javaslatokkal éljen". "Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell maradnunk minden javaslatára" - mondta Leo Varadkar.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom