Külföld

Kovács Zoltán: Európa jövője a tét az EP-választáson

Sorsdöntő lesz a május 26-i európai parlamenti (EP-) választás, ez a sorsdöntő kérdés pedig elsősorban Európa jövője - mondta Kovács Zoltán Bécsben.

Kovács Zoltán: Európa jövője a tét az EP-választáson
Kovács Zoltán
Fotó: MH

Sokan azt gondolják, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt vitája technikai jellegű, vagyis arról szól, a magyar kormánypártok mely pártcsaládhoz tartoznak; a valódi vita azonban Európa jövőjéről szól - mondta az MTI-nek a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, miután külföldi újságírókkal találkozott.

Kovács Zoltán évek óta ellátogat európai fővárosokba, hogy válaszoljon a helyi politikusok, illetve az újságírók kérdéseire, így azok közvetlen forrásból tájékozódhassanak a magyarországi döntések körülményeiről. 

Az államtitkár szerint részben azért esett a választás az osztrák fővárosra, mert korábban is mindig tanulságos volt beszélgetni a Bécsben élő újságírókkal. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: "Az, ami Bécsben történik, sok szempontból jellemző arra, ami Nyugat-Európában vár minket, vagy amivel Nyugat-Európában találkozhatunk". Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország megítélését tekintve radikális változások következtek be Ausztriában; míg hazánk nagyon komoly kritikákat kapott az előző, szociáldemokrata kormányzatoktól, a mostani megítélés sokkal kedvezőbb. 

Kovács Zoltán ezt követően kifejtette: Európa-szerte egyetlen más kormány sem élvezi azt a típusú demokratikus mandátumot, felhatalmazást, amelyet a magyar emberek adtak Orbán Viktor kormányának háromszor egymás után. Az államtitkár arról is beszélt: nehezen változik meg a nyugat-európai újságírók velünk kapcsolatos látásmódja, de a tények és következetesség fényében, amely Magyarországot jellemzi az elmúlt nyolc-kilenc évben, lassú változás itt is megfigyelhető.

Az államtitkár látogatása alkalmával ismertette egyebek között azt is, mely álláspontot képvisel Magyarország a családpolitikával, a társadalmi intézményekkel, valamint az európai politikával kapcsolatban.