Külföld

"Az amerikai-mexikói határon megjelenő migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni"

Az amerikai-mexikói határon megjelenő közép-amerikai migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni Mexikóba - jelentette be hétfői közleményében Kirstjen Nielsen, az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere. 

"Az amerikai-mexikói határon megjelenő migránsokat azonnali hatállyal vissza kell küldeni"
Mexikói elnök: Az okokat kell kezelni
Fotó: mh

A közleményből kiderül: az amerikai kormányzat felgyorsítja a déli határok védelméhez szükségesnek tartott döntések végrehajtását. Ennek jegyében azonnal megkezdi a határőrök létszámának bővítését, és elrendeli a határokhoz érkező és menedékjogot kérő migránsok meghallgatás nélküli, azonnali visszaküldését Mexikóba. 

A vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője, Kevin McAleenan a múlt héten jelentette be, hogy - tekintettel a migránsok jelentősen megnövekedett számára - 750 fővel megnöveli a határőrök számát. 

Kirstjen Nielsen miniszter közölte: utasítást adott a CBP vezetőjének "a vészhelyzet kezelésére alkalmas lépések megtételére" és ennek keretében a határőrök létszámának azonnali megnövelésére. A tárcavezető leszögezte: a határőrizeti szervnek megvan a hatásköre a létszámbővítéshez, és csupán a 2000 főnél nagyobb bővítésről kell tájékoztatnia a minisztériumot. 

Nielsen utasítást adott a közép-amerikai migránsok azonnali visszaküldésére is. Az utasítás érvényes azokra is, akik már átlépték a határt, és meghallgatásukra várnak. 

A minisztérium szóvivője újságírói kérdésre nem tudott pontos adatokat mondani arról, hogy hány migránst érintenek a rendelkezések. Mint fogalmazott: az utasítás végrehajtása éppen csak megkezdődött. 

A bevándorlók visszatoloncolásának politikája januártól lépett érvénybe, a hétfői döntés csupán e politika megvalósításának felgyorsítása. A Trump-kormányzat tisztségviselői ugyanis azt állítják: az eddigi rendszer lehetővé tette a migránsoknak, hogy akár éveken keresztül is az országban maradjanak, amíg a menedékjogi kérelmükhöz szükséges meghallgatásukra sor kerül. 

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű civil szervezet és más civil szervezetek még januárban pert indítottak a kormányzat ellen, ám márciusban egy kerületi bíró San Franciscóban arra kötelezte mindkét felet, hogy további dokumentumokat terjesszen elő állításai alátámasztására.

Mexikói elnök: Az okokat kell kezelni

Mexikó segít az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai bevándorlók áradatának szabályozásában - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a mexikói elnök, aki egyúttal jelezte: szerinte elsősorban a jelenséget kiváltó okokat kell kezelni.

Andrés Manuel López Obrador az után beszélt erről, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken ismét a Mexikóval közös határ teljes lezárásával fenyegetőzött, de ezúttal ultimátumot is megfogalmazott a mexikói kormány számára, feltételként szabva az Egyesült Államokba irányuló illegális migráció azonnali megállítását.

A közös határ lehetséges lezárására vonatkozó kérdésre a mexikói elnök úgy felelt: Mexikó nem akar összetűzésbe kerülni az Egyesült Államokkal.

Az amerikai-mexikói határnál az elmúlt hónapokban kialakult helyzet nyomást gyakorolt a mexikói elnökre, aki kénytelen megakadályozni annak a határnak a lezárását, amelyen keresztül Mexikó exportjának 80 százaléka jut ki a piacra.

A kérdésre, hogy a probléma kezelése érdekében ideje-e nyomást gyakorolni a közép-amerikai országokra, López Obrador azt válaszolta, hogy szerinte a migrációt kiváltó okokkal kell foglalkozni, és jobb lehetőségeket kell biztosítani helyben az embereknek. 

"Nyilvánvalóan, segítenünk kell, mert a közép-amerikai bevándorlók a mi területünkön is áthaladnak, nekünk pedig rendszert kell hoznunk ebbe a folyamatba, biztosítani, hogy legális legyen" - mondta. "Pontosan ezt tesszük. De ezt nyugodtan, higgadtan, feltűnés nélkül, nagyon megfontoltan és felelősségteljesen kell csinálni" - vélekedett.

A mexikói elnök vonakodott a kérdésre válaszolni, hogy a kormány tett-e már előkészületeket a határ lezárása esetére, mindössze annyit mondott: nem akar elébe szaladni a dolgoknak.

López Obrador eddig rendre kerülte, hogy vitába keveredjen Trumppal a közös határ körüli helyzet miatt. Ehelyett inkább arra próbálta rábírni az amerikai elnököt, hogy a közép-amerikai gazdasági fejlődés ösztönzésével segítsen kezelni a problémát.

Az amerikai külügyminisztérium azonban szombaton közölte: az Egyesült Államok nem nyújt többé pénzügyi segítséget El Salvadornak, Guatemalának és Hondurasnak.

Trump pénteki kijelentése szerint a három közép-amerikai ország állította fel a migránskaravánokat, hogy állampolgárait az Egyesült Államokba "exportálja".

Október óta több ezer közép-amerikai érkezett gyalogúton az Egyesült Államok déli határához, elsősorban az erőszak és a szegénység elől menekülve.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom