Külföld

A humorista megelőzte az államfőt a voksolás első fordulójában

Volodimir Zelenszkij humorista közel kétszer annyi szavazatot szerzett az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő - közölte a voksok negyven százalékának összeszámlálása alapján az UNIAN hírügynökség.

A humorista megelőzte az államfőt a voksolás első fordulójában
Volodimir Zelenszkij történelmet írt, eredményét alighanem televíziós népszerűségének is köszönheti, több politikai kérdésben viszont az utolsó pillanatig kérdéses volt, mi az álláspontja
Fotó: AFP/Genya Savilov

 A központi választási bizottság részeredményei szerint Zelenszkij a szavazatok 30,2 százalékát gyűjtötte össze, Porosenkóra pedig a résztvevők 16,7 százaléka adta voksát.

A harmadik helyen Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje, volt miniszterelnök végzett a szavazatok 13,1 százalékával. A negyedik pedig Jurij Bojko ellenzéki jelölt 11,5 százalékkal. A többi jelölt hét százaléknál kevesebb szavazatot kapott.

A választási bizottság részeredményeiből ítélve - ha a többi voks összeszámlálásakor nem változik érdemben a sorrend - a második fordulóban Zelenszkij és Porosenko méri össze erejét. Timosenko választási stábjának vezetője, Szerhij Szoboljev azonban azt állította, hogy az ő szavazatszámlálásuk alapján nem Porosenko, hanem az ő jelöltjük végzett a második helyen. Ők feldolgozták már a szavazatok több mint 63 százalékát, és ezek alapján Zelenszkij a voksok 28,1, Timosenko 16,1, Porosenko pedig 15,2 százalékát szerezte meg - mondta Szoboljev.

Porosenko kampányemberei viszont hisznek a hivatalos részeredményeknek, és úgy gondolják, hogy a hivatalban lévő elnök a továbbjutó, ráadásul több esélye van megnyerni a második fordulót, mint Zelenszkijnek. Az UNIAN hírügynökség idézte a választási stábjuk szóvivőjét, Oleh Medvegyevet, aki azt mondta, hogy az államfőnek nagyobb tartaléka lesz a második fordulóban, mint Zelenszkijnek. Kifejtette, hogy az első forduló szavazóit két kategóriába lehet sorolni: azokra, akik "poénből" szavaztak, és azokra, akik nem, és az előbbiek tábora már kimerült.

"Most azokért folytatódik majd a harc, akik nem poénből szavaztak, és úgy gondolom, hogy ebben a küzdelemben éppen Porosenkónak van több esélye, mint Zelenszkijnek" - mondta a szóvivője. Medvegyev szerint az első fordulóban az elégedetlen szavazók választás előtt álltak: vagy a humorista Zelenszkijre adják a voksukat vagy a többi jelölt valamelyikére. Szerinte számukra van "egy határ, egy kritérium, vannak valamilyen indikátorok", amelyek alapján arra jutottak, hogy komolytalan Zelenszkijre szavazni.

Petro Porosenko a fiatal választókhoz intézett üzenetet a vasárnapi elnökválasztás exit poll-eredményeinek ismertetése után mondván, hogy "meghallotta őket", és most azt kéri, hallják meg őt is."Készen állok mély és lényegre törő párbeszédre azokkal, akiket nem tudtam meggyőzni az első fordulóban" - hangoztatta kampánystábjával a háta mögött elmondott beszédében. "Most a harminc évesnél fiatalabbakhoz szeretnék fordulni. Maguk látják a változásokat az országban, de szeretnék, ha ezek mélyebbek és gyorsabbak lennének. Teljesen osztom ezt a vágyukat, és értem elégedetlenségük okát. Ahhoz, hogy a változások minőségiek legyenek, egyesülnünk kell, és hogy ezt elérjük, nem vesztegethetjük az időt" - idézte az Ukrajinszka Pravda az államfőt. 

Az elnök szerint minden, amit az elmúlt öt évben tett a vezetés, végső soron a fiatalokért, Ukrajna jövőjéért tette. Figyelmeztetett viszont, hogy minden elveszíthető, amit elértek az öt év alatt, "elég ehhez hibázni a második fordulóban".

Emlékeztetett arra, hogy éjfél után április 1-je lesz: "Nevetünk egyet és ennyi elég. Április 2-ától pedig határozottan haladunk előre" - tette hozzá. 
A hírportál tudósítása szerint Zelenszkij elnökjelöltet Ihor Kolomojszkij oligarcha "bábjának" nevezte Porosenko.   

Zelenszkij kampánystábjánál ünnepi hangulat uralkodott. A "showman" köszönetet mondott mindenkinek, aki "nem poénból" szavazott, utalva ellenfelei vádjára, miszerint sokan csak viccből szavaznak rá.
"Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez" - mondta.   

A szabályok szerint, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor második fordulót kell tartani. Ebben az a két jelölt mérkőzik meg ismét, aki az első fordulóban a legtöbb voksot kapta.  

A Központi Választási Bizottság (CVK) még nem végleges adatai szerint a részvételi arány a választáson 63,45 százalékos volt.

A nemzetközi megfigyelők szerint rendben zajlott az első forduló

Az EBESZ választási megfigyelői missziója egészében véve kedvezően értékelte az ukrán elnökválasztás első fordulóját - jelentette ki Ilkka Kanerva, a rövid távú megfigyelői küldöttség koordinátora hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A megfigyelő kiemelte, hogy a sok jelöltnek köszönhetően nagy volt a választék és megfelelő verseny alakult ki a választáson, és viszonylag magas volt a részvétel. 

Mart van de Ven, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése megfigyelői küldöttségének vezetője kijevi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi első forduló nyugalomban és jól szervezetten zajlott le, a választók korlátozások nélkül fejezhették ki akaratukat. Megemlítette ugyanakkor, hogy túl nagy számban voltak az úgynevezett technikai jelöltek, akik ráadásul más jelöltek mellett agitáltak, felhasználva erre televíziós műsoridőt és állami forrásokat. Márpedig a műsoridőt és a forrásokat éppen azért osztották el egyenlő arányban a jelöltek között, hogy mindannyiuknak egyforma esélyeket biztosítsanak a választáson - emlékeztetett a misszióvezető.  

Közben a Központ Választási Bizottság (CVK) a szavazatoknak már több mint a 90 százalékát dolgozta fel. Ez alapján továbbra is Volodimir Zelenszkij áll az élen a voksok 30,25 százalékával. A második helyen Petro Porosenko hivatalban lévő elnök 15,97, a harmadik helyen pedig Julija Timosenko Haza-párti jelölt 13,37 százalékkal.