Krónika

Megtelepedtek a kaktuszok az Alföldön

Az amerikai kontinensen honos növények veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.

Megtelepedtek a kaktuszok az Alföldön
Az oszlopkaktusz kaktuszok családjának jellegzetes képviselője
Fotó: Wikipédia

Mint az Időkép cikkéből kiderül összesen 20-30 helyen, alig pár négyzetméteren, de felbukkantak az Alföldön az amerikai kontinensen honos növények, melyek azonban veszélyesek lehetnek a hazai növényvilágra.

Csecserits Anikót, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa a portálnak elmondta: Észak-Amerikában egészen a kanadai prériig őshonosak, így a Magyarországhoz hasonló szélességi körökön, sőt ennél hidegebb éghajlaton is régóta képesek túlélni a telet. Itthon a 2000-es évek óta ismertek, egy-egy helyszínen már 20 éve megtalálhatók. Ahol a talaj száraz és könnyen átereszti a vizet, ott egyes kaktuszoknak a -20 fokos fagy sem okoz problémát.

Ezek az Amerikából hozott hidegtűrő kaktuszok az ördögnyelv-fügekaktusz vagy heverő medvetalpkaktusz és a kolorádói medvetalpkaktusz. Velük kapcsolatban a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy természetes ellenség hiányában jelenlétükkel könnyen kiszoríthatják az alacsonyabb tűrőképességű őshonos fajainkat, melyek kevésbé ellenállók a rendkívüli (aszályos, forró) időjárásnak.

A kaktuszok egyébként felelőtlen kiültetéssel vagy zöldhulladék útján kerülnek a természetbe. Irtásukra több alkalommal, több helyszínen is sor került. Az Időkép arra kér mindenkit, hogy ha találkoznak vadon élő kaktuszokkal, értesítsék a „Kaktuszok a természetben” Facebook csoportot üzemeltető szakmabelieket.

Kapcsolódó írásaink