Krónika

Amerikát is sújtja a második hullám

Már több mint negyedmillióan vesztették életüket az Egyesült Államokban, két hete pedig folyamatosan meghaladja a százezret a napi fertőzések száma

Május óta a legmagasabbra emelkedett a koronavírus áldozatainak száma az Egyesült Államokban.

Amerikát is sújtja a második hullám
Tesztelőközpont a Los Angeles-i Dodger stadionban. Autók, ameddig a szem ellát
Fotó: AFP/Robyn Beck

Szerdai adatok szerint egy nap alatt 1707 ember hunyt el, ezzel már több mint 250 ezren vesztették életüket a járvány tíz hónapja alatt. A CNN szerint ez annál is több, ha összeadjuk, az országban évente átlagosan hányan vesztik életüket agyvérzés, közúti baleset és öngyilkosság miatt. A szívbetegségek – a vezető halálok az országban – évente körülbelül 670 500 ember haláláért felelősek, de szakemberek szerint a koronavírus néhány hónap múlva elérhet egy szintet, amikor több áldozatot fog követelni naponta, mint a szívbetegségek.

Két hete meghaladja a százezret a napi fertőzések száma is, keddre az azonosított eseteké emelkedett 161 900-zal. Az esetek mind az ötven államban emelkedőben vannak, az ellenőrzés lassacskán kicsúszik a hatóságok keze alól.

Az AP hírügynökség szerint egyes kórházak kápolnáikat, büféiket, várótermeiket, folyosóikat, de néhol még az autógarázsaikat is kórtermekké alakítják. Csak kedden 77 ezren kerültek kórházba a koronavírus miatt. A helyzet a középnyugati régiókban a legsúlyosabb, de szintén erősen érintett Texas is. Ennek megfelelően a helyi vezetők országszerte vezetnek be szigorításokat: kötelező maszkviselést rendelnek el, korlátozzák a nyilvános és magánrendezvények létszámát, vagy épp bezáratják az éttermeket, edzőtermeket. New Yorkban például ismét tanítási szünetet rendeltek el, mert a városban a fertőzöttségi arány hétnapos átlagban elérte a 3 százalékot.

 Időközben a WHO európai regionális vezetője épp arról beszélt, ha az emberek 95 százaléka maszkot hordana, nem lenne szükség lezárásokra, az iskoláknak pedig nyitva kellene maradniuk.Az Egyesült Államok mellett Európa is a járvány középpontjában van. Kontinensünkön tizenhét másodpercenként életét veszti valaki a koronavírus miatt.

Böjte Csabát budapesti kórházban kezelik

Bukarestben megteltek a Covid-intenzív osztályok

Romániában továbbra is tízezer fölött maradt az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma. Csütörtökre 167 koronavírusos beteg hunyt el, ami több mint tizenöt százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A súlyos állapotban lévő betegek száma ugyanakkor csökkent, így már csak 1131 fertőzöttet ápolnak intenzív terápián. Bukarestben azonban beteltek a helyek a Covid-kórházak intenzív osztályain, ezért csütörtökön öt koronavírusos pácienst katonai repülőgéppel szállítottak Bákóba, illetve a Jászvásár melletti új moduláris kórházba – tudósított az MTI. Közben a Maszol.ro arról írt, hogy egy budapesti kórházba szállították Böjte Csaba ferences szerzetest. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnökéről hétfőn derült ki, hogy elkapta a koronavírust. „Istennek legyen hála azt mondják, hogy stabil az állapotom, én is jól érzem magam, biztonságban” – számolt be tegnap Facebook-oldalán állapotáról. Időközben megbírságolták a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházat a tűzvédelmi engedély hiánya miatt. Az ország kórházaiban a karácsonkői, tizenkét halálos áldozatot követelő tragikus kórháztűz nyomán tartanak ellenőrzéseket.
(PS)

Tömeges tesztelés a karantén után

Megugrott a halálozás az osztrák idősotthonokban

Ausztriában csütörtökre közel hétezer új fertőzöttet találtak, és hatvanketten vesztették életüket. Nyugati szomszédunkban szerdán haladta meg először a százat a napi fertőzésszám. Az APA hírügynökség az ellenzéki liberális NEOS párt adatai alapján arról írt, hogy a második hullámban robbanásszerűen megnőtt a koronavírus okozta halálesetek száma az idősotthonokban. A NEOS adatai szerint az idősotthonokban regisztrált Covid-áldozatok több mint fele (323 a 607-ből) az elmúlt negyven napban vesztette életét - írta az MTI. Az országban egyelőre december 6-ig van érvényben a szigorú lezárás, úgynevezett „hard lockdown”, ennek része az egész napos kijárási tilalom, az emberek csak indokolt esetben (például munkavégzés, orvosi ellátás) hagyhatják el otthonaikat. Sebastian Kurz kancellár már korábban bejelentette, hogy a lezárások után tömeges tesztelésbe kezdenének. Kurz az ORF közszolgálati televízióban arról beszélt, arra számít, hogy vírushordozók tízezreire bukkannak majd így.
(PS)

Gyermekek mélyszegénységben
 

Egy egész generáció jóllétét fenyegeti a pandémia
 

Ételosztásra váró gyerekcsoport az indiai Mumbaiban
Ételosztásra váró gyerekcsoport az indiai Mumbaiban
Fotó: AFP/Nurphoto/Himanshu Bhatt

Tizenöt százalékkal, 150 millióval nőtt a mélyszegénységben élő – oktatáshoz, megfelelő táplálékhoz, egészségügyi ellátáshoz vagy ivóvízhez hozzá nem férő – gyerekek száma a koronavírus-járvány miatt – ez derül ki az UNICEF a november 20-i gyerekjogok világnapja kapcsán készített jelentéséből. Mint közleményükben írják, miközben a fertőzött gyerekek tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálkozásra gyakorolt hosszú távú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik. A jelentés szerint november 3-ig nyolcvanhét vizsgált országot figyelembe véve minden kilenc koronavírus-fertőzésből egyet húsz év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés tizenegy százalékát. A járvány eddigi csúcspontján az iskolabezárások a világ diákjainak több mint kilencven százalékát (1,5 milliárd gyerek) érintették, ekkor 463 millió gyereknek nem volt semmilyen hozzáférése az elektronikus oktatáshoz. Novemberben elején 572 millió gyereket érintenek az iskolabezárások. A járvány súlyos fennakadásokat okozott az egészségügyi és szociális ellátórendszerekben. A vizsgált 140 ország egyharmada legalább tízszázalékos visszaesést tapasztalt az egészségügyi szolgáltatások – például vakcináció, terhesgondozás, gyermekkori fertőző betegségek kezelése – terén. „A legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén kétmillió öt év alatti gyermek halála és 200 ezer halva születés várható a következő tizenkét hónapban az egészségügyi és egyéb szolgáltatások felfüggesztése és a táplálási elégtelenségek miatt” – írták a jelentésben. Hozzátették, további hat-hét millió öt év alatti gyermek szenvedhet sorvadástól vagy súlyos alultápláltságtól, ami havi tízezer öt év alatti gyermek halálához vezethet, többségében Afrika szubszaharai régiójában, valamint Dél-Ázsiá­ban.
(PS)

Röviden


OROSZORSZÁG: Átlépte a kétmilliót az igazolt fertőzöttek száma, miután megdöntve a korábbi napi rekordot 23 610 személy tesztje lett pozitív az országban. Ugyancsak minden eddiginél többen hunytak el, 463-an, ezzel 34 850-re emelkedett az áldozatok száma. Oroszország tegnap benyújtotta a WHO-hoz a vírus ellen kifejlesztett első, Szputnyik V nevű vakcinájának tanúsítási kérelmét.

NÉMETORSZÁG: Minden jel arra utal, hogy már nem erősödik, hanem tetőzik a járvány – erről beszélt a Robert Koch országos közegészségügyi intézet vezetője. Az elmúlt két hétben megállt a napi esetszámok gyors növekedésére, de azok száma igen magas szinten stabilizálódott, többször átlépve a
22 ezret, akárcsak tegnap. Ennek megfelelően az egészségügyi ellátórendszerre további terhek nehezednek, ezen a héten várhatóan ismét ezer felett lesz az elhunytak száma – mondta.

SZLOVÁKIA: Csütörtökre 1665-tel nőtt az azonosított pozitív esetek száma. Újabb, az egész lakosságot érintő tesztelésre készül a kormány még a karácsony előtt – jelentette be Igor Matovic miniszterelnök. Október végén és november elején már tartottak egy-egy, az egész lakosságot érintő tesztelést antigén tesztek felhasználásával, a most következő hétvégén pedig regionális szinten, csaknem ötszáz településen folytatják. A fertőzöttek aránya a két tesztelés között a kormány adatai szerint 58 százalékos csökkenést mutatott.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már meghaladta az 56,9 milliót a fertőzöttek száma, több mint 1,3 millióan elhunytak, és 39, 5 millióan felépültek a betegségből.

Kapcsolódó írásaink