Krónika

A Fülöp-szigetek Japán és az USA segítségét kéri az olaj terjedése miatt

Tíz nappal a tartályhajó elsüllyedése után még mindig az olajfolt megfékezéséért és eltakarításáért küzdenek

Miután elsüllyedt egy tartályhajó, amely 800 ezer liter ipari fűtőolajat szállított, az olaj szélsebesen kezdett terjedni a vízben, így a Fülöp-szigetek Japánhoz és az Egyesült Államokhoz fordult segítségért – írj a CNA cikke alapján a liner.hu.

A Fülöp-szigetek Japán és az USA segítségét kéri az olaj terjedése miatt
Miután elsüllyedt egy tartályhajó, amely 800 ezer liter ipari fűtőolajat szállított, az olaj szélsebesen kezdett terjedni a vízben
Fotó: AFP

A CNA jelentése szerint a a hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy Fülöp-szigetek még 10 nappal a tartályhajó elsüllyedése után is az olajfolt megfékezéséért és eltakarításáért küzd, ehhez pedig Japántól és az Egyesült Államoktól kértek segítséget.

A Princess Empress 800 ezer liter ipari fűtőolajat szállított, amikor a fővárostól, Manilától délre fekvő Mindoro szigeténél a viharos tengeren elsüllyedt: a hajó vélhetően körülbelül 400 méterrel a hullámok alatt van, ám a hatóságok közlése szerint a Fülöp-szigetek nem rendelkezik a roncs eléréséhez és az olaj eltávolításához szükséges kapacitással.
Japán a parti őrség személyzetét küldte Manilába, hogy támogassa a szivárgás kivizsgálását és irányítsa a folyamatban lévő olajeltávolítási és ellenőrzési tevékenységeket.

Noha az Egyesült Államoktól is segítséget kértek, egyelőre nem tudni, hogy milyen formában segítenek az országnak, az amerikai nagykövetség pedig nem kívánta kommentálni az ügyet.
A környezetvédelmi minisztérium jelentése szerint a tartályhajóból származó dízelüzemanyag és sűrű olaj beszennyezte a gazdag tengeri élővilágáról ismert Kelet-Mindoro tartomány partjainál fekvő kilenc település vizét és strandjait. Több mint 2500 hektárnyi (!) korallzátony, mangrove és hínár lehet érintett a szivárgás nyomán.

Kapcsolódó írásaink