Krónika

Zárul a zöldhulladékszezon

Az őszi avart még mindig sokan égetik, ahelyett hogy komposztálnák a lehullott leveleket

Budapesten ma zárul a lakossági zöldhulladék járatszerű begyűjtése. Az előrejelzések szerint idén a tavalyinál nagyobb mennyiségre lehet számítani. A lakók közül azonban sokan továbbra is tájékozatlanok, és az újrahasznosítás helyett égetéssel vagy illegálisan szabadulnak meg a zöldhulladékuktól.

Mintegy huszonegyezer tonna zöldhulladékot gyűjtenek be a lakosságtól és szállítanak a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba – mondta lapunknak a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt.. Kiderült, az anyagot komposztálják. Bár az idei szezonról (március 20.–december 1.) pontos adataik még nincsenek, várakozásaik szerint ezt a számot biztosan túllépik. A társaság 2016 óta bioló­giailag lebomló zsákokban fuvarozza a kerti és a konyhai zöldhulladékokat. Télen erre nincs külön begyűjtő járat, ezért mindenkit arra kérnek, hogy a kommunális hulladék elszállításának napján helyezzék ki a zöldhulladékot is.

Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak elmondta, hogy a többségnek sajnos fogalma sincs arról, mit kezdjen a háztartásban vagy a kertben keletkezett zöldhulladékkal. Sőt van, aki az ingyenes elszállítás helyett inkább saját költségen kiviszi valamilyen félreeső helyszínre. Ezzel viszont szabálysértést követ el és ha rajtakapják, komoly büntetést is kaphat. Hozzátette, korábban volt olyan város, ahol a lakók sérelmezték, hogy az önköltségen megvásárolt hulladékgyűjtő zsákokat nem kapták vissza a szállítást végző cégtől, vagyis csak egy alkalommal használhatták azokat. Országosan a legtöbb településen engedélyezik az őszi avar égetését, nem számolva annak káros hatásaival. A szakember szerint erre a helyzetre is megoldás lehet a komposztálás, ezért az alapítvány novemberben „Ne égess, komPOSZTálj” néven kampányt is indított. Céljuk, hogy egyre többen válasszák ezt az ingyenes újrahasznosítási formát. Szebenyi Péter kiemelte, a komposztálás a téli időszakban is megoldható, viszont ha valaki az elszállítást választja, mindenképpen várja meg vele a tavaszi begyűjtést.