Krónika

Welsz-ügy: búcsúlevél a rejtélyesen eltűnt szlovák üzlettárstól

Államtitkok is napvilágra kerülhetnek

Fordulatot hozhat az áprilisban gyanús körülmények között elhunyt Welsz Tamás illegális üzleteinek feltárásában a nemrég megtalált, kézzel írt levél, amelyet a férfi egyik, feltehetően már halott üzlettársa hagyott hátra – írta az Index.

Kézzel írt levelet hagyott hátra az áprilisban elhunyt Welsz Tamás – feltehetően már halott – szlovákiai üzlettársa, Dömény Zoltán. A harmincnyolc oldalas levelet a férfi felesége találta meg takarítás közben. Az Index cikke szerint Welsz rejtélyes halála után két szlovákiai üzlettársa is tisztázatlan körülmények között hunyt el, egyikük volt Dömény. Mindketten üzleti kapcsolatban álltak Welsz Tamással, méghozzá egy szlovák–magyar áfacsalási ügyben, amelyben a két ország alvilágának tagjai is érintettek voltak. A hírportál úgy tudja, a levélben a férfi részletesen beszámolt arról, hogy a bonyolult áfacsalásban mely cégek, politikusok és üzletemberek vettek részt. A részben magyar, de főleg szlovák nyelven írt feljegyzésben Dömény kronológiailag levezette az áfacsalás teljes folyamatát, és írt arról is, hogy az üzlet zökkenőmentessége érdekében kiket kellett lefizetniük, többek között politikusokat is. Mint írta, 2008-ban nagyjából négymillió euró értékű takarmányt szállítottak két magyarországi cégnek, de annak az árát a cégek nem fizették ki, a szállítók pedig érdekes módon be sem hajtották a tartozást. Tavaly jelentkezett valaki Döménynél, azt állítva, hogy az ügyletet lebonyolító cég nyolcszázötvenmillió forintos állami támogatáshoz jutott, és ebből kapott a vállalkozó is. A pénzt azonban nem osztotta tovább a társainak, és később ezért zsarolták meg. A levélben a borász írt egy Josch nevű emberről is, aki állítólag segédkezett neki az áfacsalásban, és aki Döménynek és Bankónak bemutatta Welsz Tamást. A hírportál úgy tudja, hogy az eredeti példányt a szlovák rendőrségnek adta át Dömény felesége, a hitelesített másolatot pedig elküldte a magyar adóhatóságnak is a magyarországi érintettség miatt. A szlovák nyomozók később titoktartási nyilatkozatot írattak alá a feleséggel, így könnyen lehet, hogy Dömény a levelében államtitkokat is elárult.

Welsz Tamás a szocialista Simon Gábor elleni nyomozás koronatanúja volt. Az MSZP elnökhelyetteséről tavaly derült ki, hogy kétszáznegyvenmillió forintnyi devizát parkoltatott egy osztrák bankszámlán, amivel nem tudott elszámolni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom