Krónika

Vészesen csökken a madárpopuláció

Itthon gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése, és a gólyák sincsenek biztonságban

A dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászatnak és befogásnak évente átlagosan huszonötmillió madár esik áldozatul, de a monokultúrás mezőgazdaság és a klímaváltozás jóval nagyobb pusztítást végez az állományokban.

A mediterráneumban évezredek óta bevett gyakorlat a vonuló madarak vadászata – mondta lapunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Szerinte a közösségi médiában és a televízióban látható képek, amelyeken emberek félautomata sörétes puskával lőnek, hálóval és ragadós anyaggal bekent ágakkal vadásznak a vonuló szárnyasokra, sokkolók, de tévedés azt hinni, hogy kizárólag ez az oka az európai madárállomány folyamatos fogyatkozásának.

Amikor valaki háborog, hogy Libanon polgárai tömegesen esznek fecskét ebédre, jusson eszébe, hogy idehaza sajnálatos gyakorlattá vált a fecskefészkek leverése a költési időszakban – hívta fel a figyelmet Orbán Zoltán. A gólyák sincsenek itthon biztonságban, hiszen némelyeket zavar a kelepelés.

A mediterrán madárvadászat kapcsán a megoldást akadályozó legnagyobb probléma, hogy nem reális elvárás az, hogy a Földközi-tenger mentén élő népek máról holnapra felhagyjanak évezredek óta űzött szokásaikkal – mutatott rá a szóvivő. Kiemelte, egyértelmű tény, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság a klímaváltozással együtt sokkal nagyobb pusztítást végzett és végez az európai madárállományban, mint a vadászat. Ha a második világháború előtti vagy a még korábbi viszonyokat tekintjük, a vadászat hiába irtotta ki a madárállomány nyolc-tíz százalékát, ezt az érintett fajok gond nélkül tudták pótolni. Ám nap­jaink­ra a nagyüzemi mezőgazdaság és a klímaváltozás csökkentette a madarak élőhelyeit, a növényvédő szerek intenzív használata pedig tovább pusztítja a madarakat és táplálékbázisaikat. A korábbi mennyiségnek gyakran alig tizedére fogyatkoztak az állományok, így egyszerűen nem születik elég fióka. Ebben a helyzetben pedig a vadászat is kritikus tényezővé válik.

A vetési varjú állománya 93 százalékkal apadt, a hajdani kétszázötvenezer pár helyett ma mindössze huszonháromezer található Magyarországon. Angliában a mezei verebek 96 százaléka tűnt el néhány évtized alatt, és a hatóságok most komoly pénzeket fordítanak arra, hogy az ugyancsak vészesen leapadt fülemüle- és vadgerleállomány morzsáit megőrizzék.

Természetvédők március 28-án 16 órakor figyelemfelhívó demonstrációt szerveznek Budapesten a Libanoni Nagykövetség elé. Azt szeretnék elérni, hogy a libanoni kormány tartassa be a gólyák lelövését tiltó törvényt, és lépjen fel az orvvadászok ellen.