Krónika

Vegyszert visz a Maros piszkos vize

Aláírásokkal is tiltakoznak a szennyező marosvásárhelyi üzem ellen a helyiek – Tekintélyes mennyiségű méreg jut ki a szabadba

Az erdélyi és romániai média rendszeresen foglalkozik a marosvásárhelyi Azomures S.A. tisztázatlan ügyei­vel, ám idehaza alig említik e témát.

Történik mindez annak ellenére, hogy a károsítás hasonló nagyságrendű azzal, amelyet a Rábán okozott korábban három osztrák bőrgyár. Az erdélyi üzemből távozó vegyületek egyike sem rögtön ölő méreg, de mivel tekintélyes mennyiség jut ki belőlük a szabadba, továbbá mivel több tízezer ember él a gyár közvetlen közelében, hatásukkal mindenképpen számolni kell. Hab a tortán, hogy a Maros hazánkon folyik keresztül.Döntő részben műtrágyákat, így ammónium-nitrátot, mészammon salétromot, karbamidot, kálcium-nitrátot, és folyékony műtrágyát is gyárt a marosvásárhelyi Azomures S.A. Az üzem a munkához rengeteg földgázt, hűtésnek hatalmas mennyiségű vizet és seregnyi más vegyi anyagot használ fel. A termeléskor lejátszódó reakciók az igénybe vett alapanyagokkal arányos módon vegyületekkel szennyezik a légkört, valamint az üzem mellett elfolyó Maros vizét. A kéményeken át nitrogén-oxidok, kén-dioxid, szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, por és illékony szerves vegyületek távoznak. A nitrogén-oxid és a kén-dioxid felelős a savas esők kialakulásáért, míg a nitrogén-oxid és a szén-dioxid fokozza az üvegházhatást.

Az Azomurestől kikerülő szennyező anyagok közül az ammónia a legközismertebb, ez a felelős a maros­-vásárhelyi levegő gyakran szúrós szagáért, irritálja a nyálkahártyát. Azt, hogy pontosan mennyi ammónia távozhat a kéményeken át, nehéz megtudni – különösen azért, mert szeptemberben a település utolsó, légszennyezést mérő készüléke is bedöglött. Ami biztos, hogy 2009-ben 593 tonna ammónia távozott az üzemből.

A csaknem kétezer-ötszáz embernek munkát biztosító kombinátot egy, a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett részvénytársaság, az Azomures S.A. működteti. Az 1962-ben létrehozott céget 1998-ban privatizálták és részvényeinek többségét török befektetők vásárolták fel, úgy tudni, azóta is ők birtokolják. Fontos körülmény, hogy a helyi lakosság rendszeresen szervez tüntetéseket a szennyező ellen, de eddig nem volt sok foganatjuk az akcióknak. Októberben polgári kezdeményezés eredményeként az Erdélyi Magyar Néppárt elegendő aláírást gyűjtött össze az Azomures kombinát által okozott szennyezés kivizsgálására. A romániai törvények szerint a helyi tanácsnak a beérkezett a 6357 támogató szignó nyomán kötelessége napirendre tűznie az erre vonatkozó határozattervezetet. Az indítvány kiterjed arra is, hogy ne csak a jelenlegi szennyezés mértékét derítsék ki a szakértők, hanem azután is vizsgálódjanak, hogy az értékek miképp alakulnának, ha a kombinát már beszerelte volna a régóta sürgetett korszerű szűrőberendezéseket. Igaz, a fentebb említett vegyületek egyike sem rögtön ölő méreg, de mivel az Azomures óriási mennyiségben bocsát ki mindegyikből, továbbá mivel több tízezer ember él az üzem közvetlen közelében, a hatásukkal mindenképpen számolni kell. Szintén fontos körülmény, hogy az üzem korábban rendszeresen tízmillió köbmétert meghaladó mennyiségben engedett a hazánkon is átfolyó Marosba szennyvizet. A jelenlegi helyzet sajnos nem világos, mert elfogadott mérések híján nincs biztos eredmény. A szennylé nagy mennyiségű foszfort, szulfátokat, nitrátokat és nitriteket tartalmaz, és ezek szennyvízben oldott koncentrációja is gyakran meghaladja a megengedett határértékeket.