Krónika

Újra kell építeni a leégett kollégiumot

Az összegyűlt csaknem harmincmillió forintot teljes egészében az érintett hallgatók kapják meg

Már huszonkilencmillió forint gyűlt össze a múlt héten kiégett Ráday utcai kollégium lakóinak megsegítésére – tájékoztatta lapunkat Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese.

Az intézmény korábban tudatta: ruhákból annyi adomány gyűlt össze, hogy többre nincs szükség, inkább a tanuláshoz nélkülözhetetlen elektronikai eszközöket várják. A rektorhelyettes elmondta, hamarosan ezeket is sikerül pótolni, mindössze néhány laptopra van már csak szükségük.

Az egyetem vezetése és a hallgatói önkormányzat ma összeül, hogy megbeszéljék, milyen módon juttassák el a teljes összegyűlt összeget a hallgatóknak. Az egyetem felvette a kapcsolatot az elhunyt férfi családjával is, és igyekeznek számukra minden segítséget megadni. Már több mint hétmillió forint gyűlt össze számukra.
A rektorhelyettes megerősítette, a kollégiumban olyan károk keletkeztek, hogy azt felújítani már nem lehet. „Az épület vasszerkezete, amely még a 80-as években készült, mára elavult műszaki megoldásokkal, súlyosan megsérült a tűzben” – mondta. Hozzátette: az elbontás, tervezés és újrafelépítés valószínűleg éveket vesz igénybe. Arról, hogy miből finanszírozzák az újjáépítést, úgy fogalmazott, egyelőre több helyről kaptak ígéretet, konkrét lépések még nem történtek, valamint számítanak a biztosító kártérítésére is.
A tűzoltóság a napokban befejezi a vizsgálatokat, és várhatóan a héten bejelentik, mi okozhatta a tüzet. A teológus hallgatók többsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szálláshelyeire kerül, a kollégium más egyetemekre járó hallgatóinak java része saját oktatási intézményük kollégiumaiban kap helyet, de a Károli saját kollégiumaiban is el tudott helyezni több mint húsz hallgatót.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom