Krónika

Újabb kísérlet a rákkutatásban

A gyógyszert egyelőre csak egereken tesztelték

Az Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) kutatói kifejlesztettek egy gyógyszert, ami reményeik szerint képes teljesen gyógyítani a rákot – írja a The Jerusalem Post. Dan Aridor, a cég elnöke úgy hiszi, egy éven belül használhatóvá válik a készítmény.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a rák a modern civilizáció legfenyegetőbb betegsége, ezt igazolja a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség azon becslése is, amely szerint évente mintegy 18,1 millió új daganatos betegséget diagnosztizálnak világszerte.

A MuTaTónak elnevezett szer a készítők szerint a használat első napjától hatékony lehet, néhány hét alatt teljesen megszünteti a betegséget, és nem lesz egyáltalán vagy csak csekély mértékben bármilyen mellékhatása. Mindemellett pedig előállítása jóval kisebb költségű, mint a piacon lévő legtöbb készítményé. A gyógyszer a ráksejteket különböző peptidekkel támadja meg egyszerre, ez azért lehet különösen hatásos, mert így a daganatokat több frontról is támadás éri.

„Drámaian csökken az esély arra, hogy a mutációk az összes megcélzott receptort egyszerre érintsék, amennyiben többféle peptidet használunk” – nyilatkozta Ilan Morad, az AEBi vezérigazgatója. A MuTaTo emellett lehetőséget teremt, hogy a kezelést személyre szabottan végezzék el. A betegek biopsziájának elemzése után ugyanis összeállítható lesz az adott páciens számára legmegfelelőbb molekulakombináció.
A MuTaTót egyelőre csak egereken tesztelték. Az mindenesetre biztató, hogy az állatok egészséges sejtjeit nem károsította. A cikk szerint hamarosan kezdetét vehetik a klinikai kutatások is.

Az Amerikai Rákkutató Társaság szkeptikus a bejelentés kapcsán. Többek között rámutattak: a hír mögött nincs lektorált tudományos publikáció, a vírusokat használó eljárások sokszor csak laboratóriumi körülmények között működnek, az egereken végzett kísérletek pedig számtalanszor bizonyultak használhatatlannak az embereken. Szerintük a cég egy éven belül bizonyára nem fogja megtalálni a rák minden típusát legyőző ellenszerét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom