Krónika

Új katamarán nyitja meg a szezont

Késő esti járatokkal, új útvonalakkal készülnek a hajósok a Balatonon – A komp holnaptól már negyvenpercenként közlekedik

Holnapután, nagyszombaton az ötszáz embert befogadni képes, felújított Siófok nevű katamarán ünnepélyes vízrebocsátásával veszi kezdetét az idei, százhetvenedik balatoni hajózási szezon, amelyet új menetrend, kibővült program és szolgáltatáskínálat, valamint mérsékelt áremelés jellemez.

A Balatoni Hajózási Zrt., a Bahart sikeres idényt tud maga mögött, hiszen tavaly szinte minden üzletágában jelentős forgalomnövekedést könyvelhetett el. Augusztus 21-én rekordot is döntöttek: ezen a napon több mint húszezren váltottak jegyet hajóikra.

A társaság idei menetrendjében kiemelt figyelmet fordított arra, hogy menetrend szerinti járatain túl is megközelíthetők legyenek hajóval a tóparti rendezvények. Ugyanakkor úgy állították össze az időpontokat, hogy a menetrend szerinti hajójáratok sűrűségét és indulását az igényekhez igazítsák, ez már az előszezonban is kedvezően érinti a Fonyód és Badacsony közti átkelést. Sok kiránduló örömére idén a Balatonlelle–Balatonboglár–Badacsony járat heti két alkalommal már Szigligetig közlekedik, ugyancsak hetente kétszer pedig új járat indul Balatongyörökről Balatonmáriafürdőre. Az üdülők jobb kiszolgálása érdekében a főszezonban késő esti járatokat is indítnak, és bevonják a menetrendbe a cég gyorshajóját is. Az év eseményéhez tartozik, hogy 2016-ban ünnepli 125. születésnapját a Balaton két legrégebbi hajója, a Helka és a Kelén is.

A Bahart az utóbbi három évben nem emelt árakat. Idén ez másképp lesz, de a legnagyobb mértékű jegyáremelkedés sem haladja meg egyik útvonal esetében sem a 100-200 forintos nagyságrendet. A társaság az idei szezonra új díjzónákat alakított ki az eddigi kilométer-övezetek helyett. Az online jegyvásárlás lehetőségét jövőre tervezik bevezetni.

A balatoni kompárakban ugyanakkor nincs változás. A korábbi években május végétől bevezetett járatsűrítést az idén már március 25-től érvénybe léptetik, így akkortól nem óránként, hanem negyvenpercenként közlekedik a népszerű komp Szántód és Tihany között.

A balatoni személyhajó-forgalom nagy részét huszonhárom motoros személyhajó, egy huszonöt fő befogadóképességű vitorlás, valamint a Calypso gyorshajó bonyolítja le.