Krónika

Új életpályamodell készült a tűzoltóknál

Bakondi György elmondta, az elmúlt két esztendőben nyolcszáz tiszthelyettes kezdte meg a szolgálatot a katasztrófavédelemnél

A katasztrófavédelem új képzési rendszerének elvégzése után az elmúlt két évben immár nyolcszáz tiszthelyettes kezdte meg a szolgálatát – közölte tegnap Bakondi György.

raba-tuzoltoauto
Hét új, hazai gyártású rohamkocsit is átadtak az ünnepségen (Fotó: Csudai Sándor)

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója azon a budapesti ünnepségen beszélt az összegyűltekhez, amelyen nyolcvankét frissen végzett tűzoltó-tiszthelyettes tette le az esküt.

Bakondi György hangsúlyozta, az idei év jelentős változásokat hoz, hiszen életbe lép a katasztrófavédelem munkatársait is érintő életpályamodell. Ez jelentős bérfejlesztést, valamint lakástámogatást és biztosítást is jelent az állomány számára – fogalmazott az altábornagy.

Az eskütételt követően a frissen végzett tűzoltó-tiszthelyettesek képviselői megkoszorúzták az OKF központi épületének falán elhelyezett emléktáblát, amely a katasztrófavédelem, illetve annak elődszervezetei hősi halottjainak állít emléket. Az ünnepségen hét új, részben hazai gyártású Heros Aquadux-X 3000 típusú tűzoltóautót is átadtak. A Renault alvázakra a Belügyminisztérium által működtetett BM Heros Zrt. készítette a felépítményt. Mint korábban beszámoltunk róla, a katasztrófavédelem az elmúlt esztendőben jelentősen segítette a társhatóságok munkáját, javult a szervezet területi lefedettsége, technikai felszereltsége és társadalmi támogatottsága. Veszélyhelyzetet tavaly nem kellett ugyan hirdetni, de eredményesen léptek fel olyan helyzetekben, mint a dunántúli árvíz, a Balaton környékén pusztító ciklon vagy az ónos eső okozta károk.

Szintén eredményesen védekeztek az OKF munkatársai a Murán, a Dráván és a Rábán kialakult árvizekkel szemben, és első alkalommal történt meg, hogy két települést egy szomszédos ország, Szlovénia felől kellett kiüríteniük. Fontos mindehhez hozzátenni, hogy immár minden megyében és járásban működnek önkéntes mentőszervezetek, és tizenhétezer középiskolás a katasztrófavédelemnél teljesítette az érettségi megszerzéséhez szükséges közösségi szolgálatát. Az idei célok között szerepel az átállás a 112-es segélyhívó rendszerre, valamint az önkéntes tűzoltóegységek fejlesztése.