Krónika

Új-Zélandon is tilos immár az egyszeri nejlonszatyor

Veszélyben a zöld hírnév

Új-Zéland is csatlakozik azon országokhoz, amelyek betiltják az egyszer használatos műanyag zacskókat – jelentette be a kormány pénteken. – Kivonjuk a forgalomból az egyszer használatos műanyag zacskókat, hogy jobban védhessük környezetünket és megóvjuk tiszta, zöld hírnevünket – mondta Jacinda Ardern miniszterelnök.

A kormány hat hónapos átmeneti időszakot javasolt, utána viszont súlyos büntetést helyezett kilátásba a tilalom megsértőinek. Zöld hírneve ellenére Új-Zéland egyike a világ legnagyobb városiszemét-termelőinek a fejenkénti arányt tekintve. Becslések szerint jelenleg minden új-zélandi több mint százötven, egyszer használatos műanyag zacskót használ évente, ami összesen mintegy hétszázötvenmillió darabot jelent.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom