Krónika

Tűz után áradás Kaliforniában

A pusztító erdőtüzeket most nagy földcsuszamlások követik

Kalifornia lakosainak még idejük sem volt felocsúdniuk az államot valaha ért leghalálosabb tűzvészt követően, a megváltást ígérő csapadék is súlyos károkat okozott. Az MTI tudósítása szerint csütörtökön a hatalmas esőzések okozta áradások és földcsuszamlások miatt kellett elrendelni a helybeliek kimenekítését Kalifornia déli és északi részén egyaránt.

Paradise-t – a várost, amely az erdőtűzben porrá égett –, illetve térségét térdig érő víz öntötte el, számos települést pedig földcsuszamlások és kisebb sárlavinák borítottak be. A túlélők épp csak visszatértek elpusztult lakásaikba, hogy megnézzék, maradt-e hátra tárgyi emlékük egykori otthonaik­ban, amikor az északi Butte megyei seriff hivatala kötelező kiürítést rendelt el Paradise és Chico város környékén. Az itt élő embereket csónakokkal kellett kimenteni, a hömpölygő áradat miatt számos országutat le kellett zárni. A megyei seriff munkatársai egyelőre nem tudták felmérni, hányan lehetnek ismét veszélyben.

Kalifornia déli vidékein, így a Los Angeles melletti Malibuban is földcsuszamlások zárták el az utakat, a vihar a dombokról törmelékeket és sziklákat görgetett a város egyik negyedére. Helyenként az áramszolgáltatás is megszűnt. Sérülésekről nem érkeztek hírek, de a hatóságok itt is otthonaik elhagyására szólították fel a lakosságot.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom