Krónika

Tornádók Alabamában

Hármas erősségű forgószelek pusztítottak az Egyesült Államokban vasárnap este, a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább növekedhet

Emberéleteket is követeltek az Alabama államban vasárnap este pusztító tornádók. A huszonhárom áldozat között gyermekek is vannak. A környéken több tízezer háztartás maradt áram nélkül. Donald Trump elnök és Kay Ivey, Alabama kormányzója a Twitteren fejezte ki részvétét. A napokban további szélsőséges időjárás várható a térségben.

Alabama
Látkép pusztítás után. Tető nélküli házak, kidőlt fák, megrongálódott autók Beauregardban (Fotó: AFP/Tami Chappell)

Tornádók csaptak le az Egyesült Államokban Alabama állam délkeleti részére vasárnap délután. A legfrissebb információk szerint legkevesebb huszonhárom ember meghalt, több tucatnyian pedig megsérültek a katasztrófa következtében. Az eddigi áldozatok mind Lee megyeiek voltak.
Jay Jones, Lee megye seriffje arról beszélt a CNN-nek, hogy az áldozatok között gyerekek is vannak, valamint tartanak attól, hogy a halottak száma tovább emelkedhet. Elmondta továbbá, a forgószél a megyében több száz épületet döntött romba, és megközelítőleg huszonegyezer háztartás maradt áram nélkül. „Mintha valaki fogott volna egy pengét, és felkarcolta volna vele a földet” – szemléltette a tornádó pusztítását a seriff.

Az interneten számos videó megjelent a forgószél által letarolt településekről. Beauregardban épületek romjai, lebontott tetőszerkezetek, valamint kidöntött fák és telefontornyok jelzik a pusztítás mértékét.
A meteorológiai intézet szerint a leghevesebb – ötös skálán hármas erősségű – tornádó helyi idő szerint tizennégy óra tájban söpört végig a területen. Kay Ivey, Alabama kormányzója arra figyelmeztetett, még rosszabb időjárás várható a térségben, a következő napokban akár fagypont körüli hőmérséklet is lehetséges.

A helyszínen a mentőegységek csaknem százötven munkatársa dolgozik, akiknek munkáját erősen hátráltatják a romok. A mentési munkálatokat hajnalig fel is kellett függeszteni, a sötétben ugyanis rendkívül veszélyes kutakodni a törmelék között. A Lee megyei halottkém, Bill Harris arról beszélt a BBC-nek: nem emlékszik arra, hogy lett volna dolga életében ilyen mértékű pusztítással.

Alabama állam kormányzója időközben meghosszabbította a múlt hónapban tornádóveszély és a szélsőséges időjárás miatt az államban bevezetett szükségállapotot. Twitter-bejegyzésében együttérzéséről biztosította azokat, akik elveszítették szeretteiket a katasztrófában.

Szintén a Twitteren reagált az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump, aki arra kérte Alabama és a környék nagyszerű embereit, legyenek óvatosak, és húzódjanak biztonságba. Az áldozatok családtagjainak és barátainak pedig azt üzente: Isten áldja őket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom