Krónika

Több tízezer háztartásnak segít a félmillió kidobott karácsonyfa

A begyűjtött fenyők aprítás után kazánokba kerülnek, égetéssel villamos áram, valamint fűtési gőz lesz belőlük, de talajtakaróként vagy komposztként is újrahasznosíthatók

A legtöbben vízkereszt után válnak meg a karácsonyfájuktól. Budapesten a fenyőjáratok a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják az örökzöldeket, ahol elégetik azokat. Máshol komposztként hasznosítják újra.

karacsonyfa
Tegnap még a nappaliban, ma már az utcán. Elkezdődött a kihelyezési dömping (Fotó: Bodnár Patrícia)

A napokban megkezdték a kidobott karácsonyfák elszállítását a fővárosban az úgynevezett fenyőjáratokkal. Vízkeresztet követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart – mondta lapunknak Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. PR-szakreferense. Becsléseik szerint ötszáz-hatszáz ezer tűlevelű kerül ki ilyenkor az utcára.

A lakosság két lehetőség közül választhat: a kukák mellé az ürítés napján vagy a több mint kétszázötven kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát. (A gyűjtőhelyek listája kerületi bontásban megtalálható a társaság honlapján, a Fkf.hu oldalon.)

A fenyőket a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják, ahol először felaprítják, ezt követően kazánokba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Létezik azonban más megoldás is: a fenyőfák mulccsá darálása, amit talajtakarónak szoktak használni a kertészetek, a kertészkedők. A fenyő emellett komposztálható is – magyarázta lapunknak Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: a fát érdemes teljes mértékben kiszárítani és úgy tenni a komposztba. Szárítás nélkül ugyanis megsavanyítja a komposztot, csökkenti a pH-értékét, ami nem tesz jót a komposztban történő érési folyamatoknak, lassítja azokat.

A fenyőfa otthoni elégetése azonban nem ajánlott, ugyanis magas gyantatartalma miatt lerakódásokat képez a fatüzelésű kályhák kémé­nyében és tűzterében is, ezért csak begyújtáshoz használható, kis mennyiségben. Az pedig tévhit, hogy a gyantatartalma miatt nagyobb a fűtőértéke – hívta fel a figyelmet a szakember.

Míg Budapesten és több agglomerációs településen az FKF, addig vidéken az illetékes hulladékgazdálkodó cég gyűjti be a karácsonyfákat, amelyeket általában egy alvállalkozóval daráltat le és komposztáltat. Így tesznek például Pécsen, Sopronban és Miskolcon is A darálással keletkezett mulcs újrahasznosul talajtakaróként, védelmet nyújt a gyomok ellen, segíti a talaj vízháztartását, és kiváló talajmegfogó – tette hozzá Szebenyi Péter.