Krónika

Több a kullancs, de kevesebb az általuk okozott betegség

Egy magyar kutató felfedezte, hogy az agyvelőgyulladást terjesztő vírus nem a vér által jut el a megcsípett testrészből az agyba, hanem a bőr idegrendszerének közvetítésével

A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni hatékonyabb gyógyszerek előállításához nyújthat támpontot az MTA Agrártudományi Központ kutatójának egy új felfedezése. E szerint a betegséget előidéző vírus az eddigi tudományos közvélekedéssel ellentétben nem a vér által jut el a megcsípett testrészből az agyba, hanem a bőr idegrendszerének közvetítésével.

kullancs 20180719
A közhiedelmmel ellentétben e rovarok nemcsak az erdőkben, hanem a városikörnyezetben is rendkívül gyakran ránk akaszkodhatnak (Fotó: MH)

A felfedező, Egyed László állatorvos, az Agrártudományi Központ irányítása alatt működő Állatorvostudományi Intézet főmunkatársa elmondta: a vérszívó apró rovar csípését követően egy héttel, vagy akár tíz nappal jelentkezhetnek az idegrendszer betegségeként számon tartott agyvelőgyulladás első tünetei, fejfájás, szédülés, magas láz, hányás kíséretében. E panaszokkal találkozva az orvosnak a kórmeghatározást nehezítheti, hogy gyakran a beteg nem is emlékszik rá: nemrég kullancsot talált a bőrében. Szerencsére az egészségügyi ellátás fejlődése, a megelőző oltások eredményeként e veszedelmes betegség a korábbi évtizedek évi több ezer előfordulásával szemben manapság évi néhány tucatnyira csökkent, - persze ez csekély vigasz az éppen a kórházi ágyat nyomó betegnek.

Az agyhártyagyulladás (ence­phalitis) vírusát magában hordozó kullancs is meglehetősen ritka. A kutató szerint átlag ezerhétszáz ilyen, a természetben fellelhető rovar közül csupán egyben fordul elő. Ennél gyakoribb a szintén a kullancs által terjesztett Lyme–kór, mivel a kullancsok tizenöt–negyven százaléka ilyen baktériummal fertőzött. Időben felismerve ez a kór manapság antibiotikumokkal legyőzhető.

Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy őseink évszázadokon át gondtalanul járhatták az erdőket, réteket, nem kellett fertőző kullancsoktól tartaniuk? Amint a kutatótól megtudtuk, az agyhártyagyulladást előidéző vírus, illetve a Lyme-kórért felelős baktérium alighanem a két világháborút követően az Uralon túli hadifogolytáborokból hazatérő katonákkal, illetve a második világháború szovjet hadseregének katonáival, hadifelszerelésével együtt érkező kullancs fajtákkal került a Kárpát-medencébe. Ráadásul ez a több millió éve a bolygónkon élő apró vérszívó vígan átvészeli az legzordabb szibériai teleket is, de a rekkenő hőség sem árt neki, és akár hónapokig elél táplálék nélkül. Egy valamit nem képes elviselni: száraz időben az erős nyári napsütést. Ha ilyen helyzetbe kerül, a túléléshez a testéből egy tápanyaggal teli gombócot présel ki, amelyet két első lábával egyfajta napernyőként maga fölé tartva védekezik. Közben a gombóc a levegőből nedvességet szív magába amelyet lassan visszaszivárogtat a testébe. Ezt az erőpróbát megelőzendő lehetőleg eleve kerüli a napsütést, amely elől a fák, erdők nyújtotta árnyas helyeken telepszik meg. Innen eredhet a tévhit, amely szerint a fák lombjai között lesi az alatta haladó embert, vagy emlős állatot, hogy ráhullhasson. Valójában nem a fákon, hanem az aljnövényzeten érzi jól magát, innen kapaszkodik át a mellette felbukkanó élőlényre, leggyakrabban a lábára, ahonnan tovább araszol felfelé, amíg megtalálja a bőr számára ideális felületét. Ott befúrja magát, és az áldozata vérét szívva töltődik fel tápanyaggal, hogy azután lerakhassa a több ezernyi petéjét. Utódai nagy területen terjedhetnek szét, kutyákba, macskákba, sündisznóba, vándormadarakba beköltözve utaznak egyik vidékről a másikba.

A kullancstudós állatorvos szerint a természetbe kiránduló ember jó, ha fehér, vagy világos ruhában kel útra, mert így könnyebben észreveszi a netán ráragadt mákszemnyi rovart. Ajánlatos a kirándulás után egy gyors zuhany, a bőrre tapadt vérszívó ugyanis három-négy órán át még keresi a testen a helyét, és a tusfürdő vize lemossa rólunk. Amennyiben már belefúrta magát a bőrünkbe, a legpraktikusabb, ha egy tűhegyes csipesszel óvatosan eltávolítjuk, persze a fejével együtt, így esélyünk van rá, hogy még nem lövellte belénk a fertőző váladékát. Ugyancsak kerülendő a forralatlan kecsketej fogyasztása, ugyanis a kullancs által fertőzött állat teje által is meg lehet betegedni – figyelmeztet Egyed László.

Mivel a kullancsveszély más országokban is fennáll, az EU 2005-ben nagyszabású nemzetközi vizsgálatot indított e rovar elterjedésének és az általa terjesztett kórokozók felmérésére. A vizsgálódás nálunk hat régióra terjedt ki, amiből kiderült, hogy a legtöbb kullancs a hegyvidékes, erdők borította tájakon lelhető fel, míg például az Alföld – valószínűleg a kevesebb erdő és a bőséges napsütés eredményeként- szinte mentes ettől a kellemetlen élőlénytől. A felmérés tanúsága szerint más országokkal összehasonlítva a kullancsot illetően Magyarországon hasonló a helyzet, mint Európa más tájain, a közepesen fertőzött országok közé tartozunk. A kullancs-agyvelőgyulladás azonban Magyarországon – és Ausztriában – a lakosság nagyobb hányadának vakcinával beoltása eredményeként csökken, amíg az EU többi területén, főként Skandináviában, a Baltikumban az esetek száma folyamatosan növekszik.

Mivel korábban a kullancsok elterjedéséről nem készült átfogó hazai felmérés – a szakember szerint – a tapasztalatra hagyatkozva megállapítható, hogy az elmúlt harminc évben elszaporodtak ezek a rovarok. Az okok között szerepelhet az erdőterületek örvendetes növekedése, a kullancsnak kedvező élőhelyet nyújtó gondozatlanul hagyott nagyszámú birtok szerte az országban , és e vérszívónak több táplálékot nyújtó, megnövekedett vadállomány is.

Mindent egybevetve, több ugyan a kullancs, mégis az egészségügyi ellátórendszernek köszönhetően kevesebb az általuk terjesztett betegség. Az új alapkutatási felfedezés pedig további apró lökést adhat olyan medicinák, újabb vakcinák kikísérletezéséhez, amelyek a fertőző agyhártyagyulladásban szenvedő betegeket gyorsabban visszavezethetik az egészségesek táborába.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom