Krónika

Szúnyog terjeszti a betegséget

A nyugat-nílusi láz enyhe lefolyású és emberről emberre nem terjed

Nyugat-nílusi lázban ezen a nyáron eddig öten haltak meg, és több mint hetvenen fertőződtek meg Szerbiában. A vírus Magyarországon is megjelent, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központhoz eddig négy bejelentés érkezett – tudta meg az RTL Klub Híradója.

Ugyanakkor hazánkban nem fordul elő tömegesen a vírus – mondta az MTI-nek az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztályának osztályvezetője. Molnár Zsuzsanna elmondta, a vírust a költöző madarak hozzák be Európába, és az ember szúnyogcsípés révén fertőződik meg, de a betegség emberről emberre természetes úton nem terjed. Viszont ha valaki akár egy éjszakát is töltött olyan helyen, ahol megjelent a vírus, azt huszonnyolc napra ki kell zárni a véradók közül. A betegségre specifikus terápia nincs, csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, oltóanyag még nem áll rendelkezésre.

Fontos a szúnyogcsípés elkerülése. Csökkenteni kell a szúnyogtenyészhelyek számát, szúnyoghálót, szúnyogriasztót kell alkalmazni. Mivel a vérszívók szürkületben, hajnalban támadnak, ilyenkor érdemes kezet lábat takaró ruhát hordani – hangsúlyozta a szakember. A fertőződést követően nyolcvan százalékában tünetmentes marad az ember. A csípés után három-tizennégy nap múlva jelentkezhetnek az első, jellem­zően influenzaszerű tünetek. Az emberek általában három-hat nap alatt meggyógyulnak, de súlyos esetekben agyvelő- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat. Ez többnyire a hatvan éven felülieket érinti.

Tavaly huszonhárom megbetegedést volt Magyarországon. Idén ez több lehet, mivel a sok eső a szúnyogok szaporodásának kedvezett.