Krónika

Szlovákiába vihetik Jozef Rohácot

Hazájában ülheti le eddigi két életfogytiglanját az alvilág vélt hóhéra, de garanciát kaptunk arra, hogy nem szabadulhat

Már májusban végleg hazájába szállíthatják a számos alvilági leszámolással összefüggésbe hozott Jozef Rohácot, aki magyar–szlovák államközi megállapodás alapján egy felvidéki fegyintézetben ülheti le az eddig felderített ügyeiben kiszabott két, életfogytig tartó szabadságvesztését.

Hamarosan végleg elhagyja Magyarországot az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással, illetve a Fenyő János médiamágnás meggyilkolásával vádolt Jozef Rohác. A szlovák férfi és az ügyek további érintettjei – közöttük a kilencvenes évek olajügyeinek kulcsfigurája, Portik Tamás – büntetőpere májusban kezdődik másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán. A Fellebbviteli Főügyészség az eljárásban Portik esetében is a korábban rá kiszabott tizenhárom éves szabadságvesztéssel szemben életfogytiglan kiszabását indítványozta. Jozef Rohác az Aranykéz utcai merénylet és a Fenyő-gyilkosság ügyében nem jogerősen a legsúlyosabb büntetést kapta, és a fellebbviteli eljárásra sem került elő olyan adat, ami igazolhatná a következetes tagadását, és csökkenthetné szabadságvesztésének mértékét. Rohác tavaly, a fenti ügyekben Budapesten hozott ítélet kihirdetésekor egyfajta rekorder lett Közép-Európában: a Szlovákiában évtizedekkel elkövetett, ottani maffialeszámolásokban való érintettsége miatt hazájában is életfogytiglant kapott ugyanazon a napon Besztercebányán. Magyarország és Szlovákia már évekkel ezelőtt megállapodott abban, hogy amikor a Rohác fenti ügyeiben meghozott ítéletei jogerőre emelkednek, a férfit visszaszállítják a Felvidékre, hogy ott töltse le szabadságvesztését. Ezt eredetileg Rohác kérte, indokolása szerint a lévai származású vádlott a későbbiekben jobban tudná tartani a kapcsolatot ott élő családtagjaival. Szlovákia az uniós normáknak megfelelően garanciákat vállalt arra, hogy a Jozef Rohác ügyeiben a magyar bíróságok által meghozott döntéseit teljes mértékben tiszteletben tartja, és semmilyen körülmények között nem teszi lehetővé, hogy a több tucat gyilkossággal összefüggésbe hozott vádlott kiszabadulhasson a fegyházból. A szlovák és a magyar alvilág egykori bérgyilkosának tartott férfit 2008-ban, csaknem tízéves bujkálása után fogták el Prágában, majd hamarosan kiadták hazánknak. Rohác azóta többször járt Szlovákiában, mivel jogsegélyegyezmény alapján ott is többször kihallgatták ügyeiben. Ha végleg hazájába szállítják, akkor sincs kizárva, hogy rabként visszatérjen, ha Magyarországon eddig felderítetlen ügyekben kerülne elő ismét a neve, és az itthoni hatóságok ki akarnák hallgatni.